Home > Culinair > Het tijdelijke normaal pakt goed uit bij Le Bon Vivant

Het tijdelijke normaal pakt goed uit bij Le Bon Vivant

Sinds de opening van de horeca op 1 juni is het is passen en meten. Vooral als je – op een unieke locatie in het hartje van Maastricht – geen terras hebt en dus bijna geen kant op kunt. Maar daar laat Björn Dijkstra van Le Bon Vivant zich niet door weerhouden. Er wordt geschoven en aangepast, genoeg om als gast zorgeloos te kunnen genieten van een smakelijk avondje uit.

Coronaproof

Bij binnenkomst staan patron-cuisinier Björn Dijkstra en gastvrouw Susan de Lorijn ons – op gepaste afstand – al op te wachten. Het is rustig, maar het is ook pas dinsdag. Na een warm welkom wordt ons gevraagd of we allebei ‘gezond’ zijn. Niet het meest feestelijke begin van je avondje uit, vindt Björn, daarom vindt dit controle-gesprek normaal eerder op de dag van de reservering telefonisch of via mail plaats.

Wij mogen plaatsnemen aan het tafeltje links achterin de hoek. Aan beide kanten van ons tafeltje staat een scherm van plexiglas, waardoor we eigenlijk een knus privéhoekje hebben. ‘Best gezellig’, concluderen we. Hier starten we onze avond meteen goed met drietal fingerfoods: crème van Taleggio met krokantjes van serranoham, crostini van focaccia en kreeft met avocado en gazpacho. Daarbij een glaasje Montelvini Prosecco Treviso DOC Brut.

Naast ons tafeltje staat – net als bij alle andere tafeltjes – een ‘leeg’ tafeltje. Deze wordt gebruikt om de gerechten en wijnen uit te serveren. ,,Serveren op afstand is niet de ultieme beleving voor onze gasten, maar we vinden het belangrijk dat alles veilig en volgens de regels gebeurt. Ik wil niet het risico nemen dat mijn medewerkers of gasten hier ziek worden”, licht Björn Dijkstra toe.

New Dutch cuisine

 Bij Le Bon Vivant wordt de culinaire stroming ‘New Dutch Cuisine’ gevolgd. Dat wil zeggen dat er met name wordt gewerkt met vergeten groentjes en andere producten van het seizoen. Daarbij werkt Björn Dijkstra als een van de weinige chefs in Maastricht met, in aanvulling op het Menu du Chef, ook een volledig vegetarisch menu. Wij mogen vanavond gerechten van beide menu’s proeven. Te beginnen met vitello tonnato met kalfstartaar, tonijn tataki en kappertjes, een mooi gerecht dat bij iedere hap een andere smaak heeft, en het gerecht met doperwt, tuinboon, avocado, krokante nori en crème fraîche (V). Waarbij gezegd mag worden dat de ‘pesto’ van doperwten verrukkelijk is en de tonen van citroen in de crème fraîche het gerecht een verrassende twist geven.

Wijnen

Bij deze eerste gang drinken we beiden dezelfde wijn – de Weissburgunder van Kellerei Bozen, een mooie witte wijn uit Zuid-Tirol. Ook de rest van de avond zal bij beide gerechten dezelfde wijn geschonken worden. Het Menu Végétarien is daarvoor ietsje aangepast aan het Menu du Chef. Op die manier hoeven er op rustige avonden die het gevolg zijn van de coronacrisis geen veertien, maar slechts zeven flessen wijn te worden geopend.

Tom Kha Kai

De gerechten die volgen zijn roodbaars met Royal Belgium Caviar, rode biet en oestercrème en asperge met tartaar, tataki, ei en lamsoor (V). Het gerecht met rode biet is een genoegen voor het oog en smaakt al net zo lekker. In onze glazen krijgen we een Rias Baixas van Quinta Couselo Barbuntin, een frisse witte wijn uit het noordwesten van Spanje.

Het gerecht dat volgt is op voorhand al mijn favoriet: kreeft-gyoza, asperge en rabarber in het menu du chef en kimchi, basilicum en kroepoek (V) worden beide met tom kha kai geserveerd. Nu vind ik tom kha kai sowieso erg lekker, maar die van Björn is echt ‘wauw’. En dat vind ik niet alleen: een kennis aan een tafeltje verderop is eveneens lyrisch. Funfact: het gerecht met de gyoza komt ieder voorjaar terug op de kaart van Le Bon Vivant, zij het in een iets andere vorm. Vorig jaar proefde ik hem met krab en langoustine.

Worteltjes

Nog voor het hoofdgerecht stappen we over op rode wijn, die dan wel gekoeld geserveerd wordt. Vanaf het moment dat Susan de pinot noir van François Lipp uit de Elzas aan het uitserveertafeltje inschenkt, komt de geur van rode vruchtjes ons tegemoet.

Bij deze wijnen krijgen we beide hetzelfde gerecht geserveerd: gebakken artisjok, baba ganoush, gepofte boekweit, aintboise, miso saus en lavas. De artisjok is heerlijk. De miso – die ook onderdeel was van het Bon Voyage-menu dat ik tijdens de horecasluiting bestelde – is bijna net zo lekker als de tom kha kai. Alleen de baba ganoush had voor mij in iets mindere mate aanwezig mogen zijn, maar dat is een kwestie van smaak.

De volgende rode wijn heeft een bijzondere geur: even ruiken en je denkt dat je op de kinderboerderij bent. De smaak daarentegen is fris en verfijnd. Bij de eerste slok proef ik een lichte prik en veel tannine, beide vlakken vrij snel af. Waar mijn tafelgenootje nu drie bereidingen van lam proeft – filet, nek en zwezerik geserveerd met asperge, doperwt en tuinboon – krijg ik ‘worteltjes’. ,,Worteltjes?’’ Dacht ik al toen ik het menu zag, ,,dat is toch geen hoofdgerecht?’’ Maar ik had het mis: de diverse bereidingen van diverse soorten bospeen, geserveerd met beurre Café de Paris, zijn één groot vegetarisch feest. Diverse texturen en mooie smaken waarvan je sommige niet eens thuis zou brengen bij de wortel.

Twee keer zoet

We sluiten onze avond knallend af: twee desserts met twee dessertwijnen. Mij kun je niet gelukkiger krijgen. De Coteaux du Layon van Domaine Lory is ‘misschien wat zoet’, vertelt Susan. Wij vinden van niet: ‘heerlijk, precies goed’ is het oordeel. Daarbij twee bijna identieke gerechtjes: rabarber en aardbei, in het geval van het vegetarische gerecht met macadamia en karnemelk. Bij Menu du Chef met foie gras en koffie. Waarbij Björn precies genoeg geflambeerde foie gras gebruikt: het voegt iets extra toe aan het gerecht, maar is niet te veel (dat vind ik nogal snel het geval bij foie gras of patés).

Als afsluiter volgt een gerecht met in gin en tonic gemarineerde watermeloen, meer watermeloen, basilicum, yuzu, mascarpone en gekristalliseerde suiker. Heerlijk fris en zacht van smaak. De basilium maakt het dessert af zoals dit dessert ons diner afmaakt. Bij de watermeloen drinken we Huxelrebe Auslese van Raddeck, een frisse dessertwijn.

Het tijdelijke normaal

De ervaring die we vanavond hadden is iets anders dan we gewend zijn en de plexiglazen schermen vullen de ruimte om ons heen. Er is echter geen seconde dat we ons daaraan storen. Het is juist mooi om te zien dat er keihard gewerkt wordt om de gasten niet alleen een smaaksensatie te laten ervaren, maar dat ook alles veilig en volgens de regels gebeurt.

De menukaart van Le Bon Vivant bestaat momenteel uit een tweetal menu’s, Menu du Chef en Menu Végétarien. Voor 7 gangen betaal je voor beide menu’s 79,50 euro. 128,50 indien je voor het begeleidende wijnarrangement kiest. Kies je voor het 5 gangen menu dan betaal je 59,50 euro of 94,50 euro. Alle gerechten op de beide menu’s zijn los te bestellen.

Ondanks alle veiligheidsmaatregelen toch liever thuis eten? Check Bon Voyage, de bezorgservice van Le Bon Vivant.

Capucijnenstraat 91, Maastricht (NL) – lebonvivant.nl

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu