Culinair

Het Gerecht Roermond: volop nieuwe plannen en prachtige vooruitzichten

tekst Maarten van Laarhoven

Hun eerste jaar als zelfstandige horecaondernemers kende voor Ellis Huijnen en Cederik Pieters van restaurant Het Gerecht in Roermond eigenlijk alleen maar hoogtepunten. Al binnen enkele maanden na de opening in maart 2019 wist een toenemend aantal enthousiaste gasten de weg naar de knusse zaak in het pittoreske centrum van de Bisschopsstad te vinden.

Ook de redactie van de restaurantgids GaultMillau ontdekte de culinaire ambities van het jonge ondernemersechtpaar in een vrij vroeg stadium: binnen acht maanden kreeg  Het Gerecht een mooie plaats in de gele gids toebedeeld. Een geweldige prestatie die in januari van dit jaar nog eens dunnetjes werd overgedaan toen Ellis en Cederik tijdens het Culinair Gala van Chapeau Magazine werden onderscheiden met de onderscheiding voor de beste Jonge Horecaondernemer van 2020.

Niet lang na al dat fantastische eerbetoon volgde toch een domper. Medio maart moest ook Het Gerecht als gevolg van de coronacrisis voor onbepaalde tijd de deuren sluiten. ,,Terwijl we ons zo enorm hadden verheugd op het feest ter gelegenheid van het feit dat we precies één jaar bestonden”, blikt chef-kok Cederik terug. ,,Dat feest stond gepland voor precies een week later. Helaas heeft het niet zo mogen zijn.”

Hoewel ze net als alle andere horecaondernemers in Nederland nog te maken hebben met beperkingen, hebben de eigenaren van Het Gerecht allerminst een reden om te klagen. ,,Gezien de omstandigheden doet we het eigenlijk supergoed”, zeggen Ellis en Cederik opgewekt. ,,De reserveringen blijven maar komen. Veel vakanties zijn de afgelopen maanden in het water gevallen. Kennelijk hebben de mensen toch behoefte om er even uit te zijn en lekker te genieten.”

Inmiddels maken Ellis en Cederik zich op voor hun eerste echte evenement na de coronacrisis. ,,Op donderdag, vrijdag en zaterdag 29, 30 en 31 oktober zijn hier wildavonden. Ook in dit geval gaan de reserveringen hard. De vrijdag en de zaterdag waren al heel snel uitverkocht. Alleen op donderdag hebben we nog enkele plaatsen.”

Wie voor de wildavonden gereserveerd heeft – of overweegt om dat alsnog te doen – mag zich verheugen op een breed pallet aan smaken die helemaal passen bij het najaar: op het menu staan onder andere eend, patrijs met zuurkool en een klassieke hazenpeper.

Een nieuwe ontwikkeling is ook de samenwerking met restaurant Waers, dat eveneens in het centrum van Roermond gevestigd en net als Het Gerecht beschikt over een meer dan prachtige vermelding in de GaultMillau. De chef van Waers, Dennis Vermeulen, komt op zondag 29 november naar de Heilige Geeststraat om samen met Cederik Pieters een mooi menu op tafel te zetten. Op 14 maart volgend jaar gaat de uitwisseling de andere kant op en verleggen Ellis en Cederik hun werkgebied voor één avond naar de Bakkerstraat.

Dat de twee restaurants elkaar gevonden hebben, ligt eigenlijk voor de hand, legt Ellis uit.  ,,Hun restaurantformule komt in veel opzichten overeen met die van ons: we zitten ongeveer op hetzelfde niveau én hanteren dezelfde filosofie, al moet ik erbij zeggen dat bij Waers de nadruk wat meer ligt op gerechten van Scandinavische oorsprong.”

,,We zijn er een paar keer gaan eten en zij bij ons”, vult Cederik aan. ,,Het klikte eigenlijk meteen. Inmiddels zijn we goede vrienden.”

Ook bij Het Gerecht merken ze dat door de coronacrisis de belangstelling voor producten uit de eigen regio enorm gegroeid is, erkent Ellis. ,,Cederik heeft eigenlijk altijd al graag gekookt met producten van ‘dichtbij’. Ikzelf speel op de ontwikkelingen in door vaker mooie wijnen uit de eigen regio op de kaart te zetten. Op dit moment hebben we prachtige wijnen van onder anderen Pietershof in Voeren en Hoeve Nekum in Maastricht in onze kelder liggen. Persoonlijk vind het altijd erg leuk als onze gasten daarvoor kiezen. Ook tijdens de wildavonden zit in het wijnarrangement een Limburgse wijn: chardonnay van Wijndomein Hoenshof in het Belgische Borgloon, een prachtige volle wijn met een licht oxidatieve neus, wat ik persoonlijk erg aantrekkelijk vind.”

En natuurlijk schreeuwt de zojuist aangevangen herfst om een huiscocktail die prima past bij vallende bladeren en gure weersomstandigheden, waarin fikse regenbuiten zo nu en dan plaatsmaken voor een ondanks alles vrolijk stemmend zonnetje. Ellis: ,,Als basis hebben we gekozen voor sleedoornlikeur: een drankje dat veel gedronken wordt in de streek waar wij zelf vandaan komen, de Voerstreek. Voor onze huiscocktail mixen we deze likeur met onder andere ginger ale en een vleugje kaneel.”

Cederik: ,,Ik zou zeggen: Gezondheid iedereen! Van ons mag de gezelligheid zo langzamerhand wel weer beginnen. Laten we hopen dat het allemaal weer snel de goede kant opgaat en dat we op 22 maart volgend jaar ons dan inmiddels tweejarig bestaan op gepaste wijze mogen vieren.”

Deel dit artikel:

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws