Home > Culinair > Het Gerecht klopt helemaal

Het Gerecht klopt helemaal

Roermond is al een tijd bezig aan een culinaire opmars en er dient zich alweer een jong stel met ambities aan. In een bekend restaurant, Het Gerecht, een leuke woordspeling die doet denken aan de rechtbank die hier ooit vlakbij was gevestigd.

Met zo’n 25 couverts is het wel bekeken, daar op de hoek bij Het Gerecht in de Heilige Geeststraat. Dus een apart zaaltje voor private dining of een feestje kun je wel vergeten. Maar dat kan ook zo z’n voordelen hebben. Het is er intiem en huiselijk, met de juiste dosering wat betreft mu-ziek, licht en algehele inrichting. Het voelt behaaglijk. Dat is al heel wat. Gastvrouw Ellis Huijnen kwijt zich goed van haar taak, ze heeft de hele avond het overzicht en gaat naturel met de gasten om. Bovendien weet ze waar ze het over heeft, ook qua wijn.

Achterdoor bevindt zich de enigszins open, tamelijk krap bemeten keuken. Dat is het speelveld van partner Cederik Pieters. Opgegroeid in de Voerstreek en nu ambitieus aan de slag in Midden-Limburg.

De kaart is niet groot en wisselt elke zes weken. Een menu van drie gangen doet € 38,50, elke gang meer is een tientje extra. Wij zijn al blij met drie en proeven van tevoren van wat kleine amuses. Zoals taco met maïscrème en popcorn. En daarna bloemkoolcouscous met mosterdvinaigrette en mosterdzaad, gemarineerd met rode bieten-sap en doperwtencrème. Pure, aardse smaken zonder de tegenwoordig alom presente zoettonen, zo concluderen we.

We starten het menu met rundertartaar met een gepocheerd kwartelei,gepofte ui, flan van vadouvan met knolselderij en zacht gegaarde kalfsmuis. Verfijnd en smaakrijk.Op het andere bord gebakken snoekbaars met venkel beurre blanc, saffraanrijst, venkelsalade met sinaasappel en sugarsnaps. De vis is mooi knapperig van buiten en zacht van binnen. Smaakvolle rijst en een subtiel sausje.

We gaan bewust op wijnavontuur met de keuze voor een rode Oliver Zeter Tapps 50% merlot 50% St. Laurent uit de Pfalz (Duitsland). Enorme kleur, zeer genereus gestructureerd en volvlezig met een onweerstaanbare vruchtenweelde. Niet alledaags maar wel een vondst voor slechts € 35 per fles. De kaart biedt meer van dit soort mogelijkheden. Voldoende aanbod met een boeiende, mondiale sprei-ding en met gevoel en kunde geselecteerd en samengesteld.

Huiswijnen zijn er ook voor € 20 per fles en € 4 per glas.De wijn past ook uitstekend bij beide hoofdgerechten. Zoals de haas van een niet wild zwijn. Dit type vlees neigt snel naar het droge, maar hier is het super-sappig en vitaal smakend. De jus van 5-spices, hazelnotencrumble, peterseliewortelpuree en eekhoorntjesbrood maken de beleving kompleet. Zo’n gerecht waar je graag voor terugkomt…

Het andere hoofdgerecht: Iberico-wang met kriekbiersaus, wortel, radijs, aardappelmousseline en snijbonen. Mooi zacht en lang gegaard en begeleid door een heel klassieke, bijna stroperige saus en licht ge-gaarde groenten. Als dessert een superbe, rijke en creatief gevarieerde amandelmousse met kaneelbeignets, kaneelroomijs, gepocheerde appel en calvados. Op het andere bord een chocolademoelleux, vanilleijs en sinaasappelmousse. Bij deze subtiel zoete weelde nippen we van een passende en even subtiele Italiaanse dessertwijn LU Cantine Zanchi 100% Aleatico uit Umbrië.

Sensibele smaken en knappe creativiteit zijn de kenmerken van de keuken van de jonge chef die blijkbaar nog heel wat van plan is met zijn vak. Zeker gezien de redelijk prijzen krijg je het gevoel: het verhaal klopt hier helemaal.

HH Geeststraat 27 Roermond – www.bijhetgerecht.nl

 

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu