Het Gerecht: bijzondere smaakcombinaties in een knusse omgeving
Als student viel ik voor de charmes van Maastricht. Hoewel ik er al jaren kwam – voornamelijk om te shoppen – viel het me toen pas op hoe mooi deze stad eigenlijk is. Datzelfde gebeurde een aantal jaren geleden bij Roermond. De Midden-Limburgse stad ademt sfeer en gezelligheid.
Dat merk ik ook vanavond weer, als ik door het de stad richting Het Gerecht wandel. Het historische stadscentrum is compact en intiem. Als de avond valt, heeft het iets romantisch. Als je om je heen kijkt, zie je werkelijk van alles – van statige herenhuizen tot pittoreske smalle woningen met klimop en bloemen aan de gevel.
Toen ik in maart op een zonnige zaterdagmiddag hier was, was de markt in volle gang en al was het net zo gezellig. Ook die middag was ik te gast bij Het Gerecht aan. Het was een middag vol culinaire verwennerij: gado-gado, zwarte knoflooksoep met een 63 graden-gegaard hoeve eitje, een fleurige versie van een waldorfsalade, een mals stukje eend en meer. Helaas ging een week later de horeca voor onbepaalde tijd op slot en brak een ongekende periode van onzekerheid aan, waarin niemand zat te wachten op een restaurantverhaal. Het zou ook zinloos zijn geweest, aangezien de eetgelegenheden voorlopig geen gasten konden ontvangen.


Nu we bijna een half jaar verder zijn, lijkt het wel alsof er nooit een lockdown geweest is. Bij Het Gerecht word ik allervriendelijks ontvangen door Ellis Huijnen en Cederik Pieters. Bijna anderhalf jaar is het restaurant nu open en steeds meer mensen weten hun weg naar de Heilige Geeststraat 2 te vinden. Momenteel draaien Ellis en Cederik dan ook op volle toeren: al weken draaien ze weekenden op maximale capaciteit. Dat zijn betekent achttien couverts binnen, meer passen er na de richtlijnen van het RIVM niet in.
In aanvulling op het knusse restaurant, waar een originele bakstenen muur mooi afsteekt tegen een strak, modern wijnrek, heeft Het Gerecht sinds dit voorjaar een nieuw terras in een van die vele pittoreske straatjes van het Roerstadje. Hoewel ik zeker weet dat daar dineren ook zijn charmes heeft, laat het weer dat vandaag niet toe: 33 graden, terwijl er regen en onweer is voorspeld. Ik kies dus voor de airco.
Asperges
Hier start mijn avond met het aperitief van het huis: gin – door Ellis infused met basilicum – met saké, tonic en rozenwater. Heerlijk fris en ’s zomers, met een subtiel bittertje in de afdronk. Bij deze gin-tonic worden twee amuses geserveerd; een bladerdeeg kussentje met soja en een hoorntje met tartaar van papaya, waterkers en zwarte sesam. Vooral het bladerdeeg kussentje smaakt naar meer: de soja vormt een goed huwelijk met het krokante bladerdeeg. De tweede amuse is een mousse van de laatste asperges die dit jaar te krijgen waren, geserveerd met tuinerwtjes, kweepeertjes met vlierbloesem en rode wijn en kaviaar van tapioca. De aspergemousse is heerlijk. Het is dat ze erg machtig is, anders zou je er van kunnen blijven eten.



Makreel
Het eerste gerecht dat vanavond op het menu staat is makreel. Ingelegd op citroen, geserveerd met baba ganoush (een Libanese dip gemaakt van aubergines), ananas, gember, tomaat, komkommer, pinda’s en tomaat, met een jus van groene appel. Dit gerecht gaat alle kanten op: de basis is heel fris met veel citrus. De baba ganoush is precies het tegenovergestelde: vol en romig. De makreel zelf vind ik mooi op smaak.

Risotto
Een van mijn all-time favourites – risotto – komt vanavond op een andere manier op tafel dan je zou verwachten. Chef Cederik heeft de tweede gang vanavond niet met rijst maar zonnebloempitten gemaakt. Geserveerd op watermeloen en met krokante zwarte olijf en yuzuschuim. Bij de risotto drink ik een Sloveense sauvignon blanc van wijnhuis Zorz. De smaak is rijper en rijker dan van een sauvignon verwachten mag.

Lam
Voor bij het hoofdgerecht haalt Ellis een flesje wijn uit de eyecatcher van een wijnrek midden in het restaurant. De rioja van wijnhuis Hacienda Lopez, de Haro Crianza uit 2017, heeft 18 maanden hout gehad. In de neus doet deze taninerijke wijn heel zwaar aan, qua smaak is hij echter mooi subtiel.
Het is een waarde aanvulling op de lamsentrecote met jus van shiitake. Daarbij mousse van bloemkool, babymaïs, little gem (in de volksmond ook wel Romaine sla genoemd), aardappeltjes, tomaat en champignons. Die laatste zijn verrassend krokant (leuk!), de saus is overheerlijk.


Blauwe bes
Ik sluit de avond af met een zomers dessert boordevol rood fruit. Blauwe bes, huisgemaakt roomijs van amandel, mousse van lavendel en aloë vera en huisgemaakte granola. Een grote portie (die maar net op gaat) met een verleidelijke geur die past bij een warme zomeravond: fris en vol bloemen.
Restaurant Het Gerecht heeft een wisselend 3 tot 5-gangen chef’smenu (38,50 – 57,50 euro). Indien gewenst schenkt Ellis bij deze gangen bijpassende wijnen (21 – 35 euro). In aanvulling op het chef’smenu staan er ook een viertal specials op de kaart.
Heilige Geeststraat 27, Roermond (NL) – bijhetgerecht.nl
