Home > Culinair > Het geheim van Harry’s brasserie

Het geheim van Harry’s brasserie

Qua ambiance waan je je meteen in een grote internationale stad. Het contrast met het ooit ingeslapen Elzasser restaurant op precies dezelfde plek als onderdeel van Hotel Beaumont kan niet groter zijn.

Als je ergens in Maastricht een drukke lunch en diner kunt verwachten, dan is het hier wel. De huidige generatie Beaumont, de gebroeders Jean-Marc en Christophe, laat merken dat ze niet voor niets jaren ervaring in het buitenland hebben opgedaan.

De zaak zit ook deze doordeweekse avond goed vol. In de grote open keuken is een team van zes koks, met aan kop Frank van Thiel, aan de slag. In de bediening net zo veel mensen, onder leiding van de zeer attente Rody Leenheer. Terwijl iedereen in de horeca klaagt over gebrek aan personeel, staat hier een volwassen en ervaren ploeg te shinen. Alles loopt gesmeerd, waardoor er een dynamiek voelbaar is. Je voelt je in Parijs, of misschien wel New York.

We beginnen met een paar kleine hapjes waaronder een lekkere brandade, klassiek en verkwikkend. De royaal met kaas gegratineerde wafel met goede ham is een stevige, en eerder rustiek te noemen. Na uitgebreide studie van de bijzondere en rijk gesorteerde wijnkaart valt de keuze op twee wij nen. Als eerste de Rioja Finca Allende Blanco (€ 42,25). Het is echt genieten van deze meer dan beschaafde witte rioja op het niveau van een kostbare, witte bourgogne.

Het voorgerecht bestaat uit geroosterde mosselen onder een dak van gefrituurde rucula en nori. Die mosselen zijn verrassend op deze wijze, de saus is uitbundig van smaak, wellicht iets dominant door de fruitige en zurige inslag.

Het andere voorgerecht is een carpaccio van knol51selderij en peer met walnoten, 100% vegetarisch, goed en lekker.

Tussendoor krijgen we nog twee aangename wijnen te proeven uit het overigens zeker aan te bevelen wijnarrangement: Possente 2021 cararatto uit Sicilie (€7,60 per glas) en de Spaanse Guimaro Ribeira Sacra 2020 uit Gallicië en gemaakt van de godello-druif (€ 7,85 per glas).

Het tussengerecht is skrei, dat kan nog vroeg in het voorjaar, deze bijzondere kabeljauw. Samen met zuurkool en schorseneren. Een ruime portie, een nog enigszins winterse smaak vanwege het vroege voorjaar. De vis is mooi glanzend en sappig. De saus is krachtig van smaak. Op het andere bord spruiten met pindanootjes, een leuk en echt pikant vegetarisch gerecht.

Voor beiden als hoofdgerecht een uiterst gedurfde interpretatie van krokante zwezerik met gekarameliseerde uien en koffie (supplement € 7,50). Creatief en vooral lekker. Als rode wijn hebben we gekozen voor de Vina Tondonia, Rioja Reserva (€ 67,20 per fles). Een superbe voorbeeld van een karakterwijn op hoog niveau voor een vriendenprijs. Het geheim van het succes van Harry’s Brasserie: een aangenaam levendige sfeer, een ontmoetingsplek, geen sterambities maar wel prima kwaliteit op het bord, plezierige prijzen, uitstekend en gedreven personeel en een warme ambiance. Dat zijn veel ingrediënten voor een aangename middag of avond.

De kaart is bewust op het concept van een brasserie afgestemd, met een Franse inslag. Verschillende soorten oesters, charcuterie, snacks uit eigen keuken, dat zijn de binnenkomers. En dan is er een niet al te uitgebreide kaart waaruit je zelf je menu samenstelt, van Hollandse garnalen tot sukade: twee gangen voor € 34, drie voor € 44, vier voor € 54 en vijf voor € 64. Er kan ook nog gekozen worden voor een hoofdgerecht dat met twee gedeeld wordt, vlees of vis.

De groenten en het fruit komen voornamelijk uit eigen tuin, die sinds enkele jaren in gebruik is genomen aan de andere kant van de Maas in de Jekervallei. Dus worden er veel groenten verwerkt in de gerechten, of als side dish, van salade tot spruit met kastanje en spek. Wijn is hier een bijzondere ervaring. Je kunt blind varen op de voorgestelde wijnarrangementen. Het plezier waarmee de wijnen aanbevolen en deskundig geserveerd worden verschaft meteen alle vertrouwen. De wijnkaart is een waar feest. Het assortiment is bijzonder uitgebreid, zeker voor een brasserie. Zowat de hele wereld is vertegenwoordigd, inclusief België, alleen Nederlands-Limburg is maar mager aanwezig.

Wat de wijnkaart écht bijzonder maakt is de zeer plezierige prijsstelling. Hier wordt niet gekozen voor de factor X maal de inkoopprijs. Neen, ze nemen kennelijk genoegen met een alleszins redelijke opslag, waardoor je fraaie wijnen kunt drinken voor een schappelijke prijs. Dat verdient alle lof, waarbij de omloopsnelheid van een goed gevulde zaak zeker meehelpt om dit te verwezenlijken. Ook uniek tegenwoordig: elke dag open voor lunch en diner.

Brasserie Wycker Brugstraat 2, Maastricht (NL) – harrysmaastricht.com

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu