Home > Culinair > Heerlijk zomeren en prachtige smaken op het terras van SOFA

Heerlijk zomeren en prachtige smaken op het terras van SOFA

Je zou er op de eerste echte zomerdagen van het jaar voor kunnen kiezen verkoeling op te zoeken in het park of op of aan het water. Wij kiezen voor het terras van SOFA, en daarmee in zekere zin voor allebei. Op het terras van SOFA, aan het water en onder een zee van platanen, is de temperatuur aangenaam en staat ons een heerlijke middag te wachten.

SOFA ligt direct aan de Maastricht Marina, op een kleine steenworp afstand van het stadscentrum van Maastricht. De zaak van Evelyne en Jeroen Holten opende zestien jaar geleden de deuren. De formule waarin bistro en restaurantkeuken hand in hand gaan, en het riante terras midden in de natuur, maken dit een geliefde hide out voor de Maastrichtenaar en bezoeker van de stad. Dit voorjaar kreeg dat terras een subtiele opfrisbeurt, en nog meer groen en daarmee natuurlijke schaduw.

Wie bij SOFA aan tafel schuift, heeft keuze tussen een aantal bistrogerechten en verfijndere gerechten. Voor de lunch kies je dan ook tussen een aantal broodjes en salades, of voor gerechten van de à la carte kaart – en met die gerechten kun je dan ook weer je eigen drie- tot vijfgangenmenu samenstellen.

Wij gaan voor de vier gangen. Met vier tot zeven keuzes per gang zijn er voldoende mogelijkheden om te combineren. Op advies van Evelyne Holten kiezen we ceviche van scampi als een van de voorgerechten. Met radijs, watermeloen, gel van mango en komkommer en daslook een heerlijk fris begin op deze zomerdag. De tafelgenoot kiest de couscoussalade met aubergine, zongedroogde tomaat, granaatappel, crème van harissa en burrata. Een vullend gerecht bomvol krachtige smaken, met de burrata (een supplement) als mooie romige tegenhanger.

De kaart van SOFA telt overigens meer gerechten die vega zijn en vegan gemaakt kunnen worden; verdiensten van de Nepalese chef de cuisine Rojin Shahkhya, aan wie patron Jeroen Holten twee jaar geleden zijn koksbuis overdroeg.

„We leerden Rojin tien jaar geleden kennen,’’ vertelt Evelyne onder het genot van de huisaperitief, deze zomer cava met cranberry. „Hij was vlak daarvoor uit Nepal naar Maastricht gevlucht. De Nederlandse taal had hij zichzelf binnen no time meester gemaakt. Rojin had nooit eerder in een keuken gewerkt, de ingrediënten waar wij mee werkten kende hij in negen van de tien gevallen niet.’’

Onder de vleugels van Jeroen leert Rojin beetje bij beetje de kneepjes van het vak. Hij blijkt enorm creatief en intelligent, geboren voor de keuken. Als Jeroen twee jaar geleden een ongeluk krijgt en daardoor niet meer in de keuken kan werken, is er geen twijfel mogelijk over een potentiële opvolger. In zijn rol van chef de cuisine combineert Rojin de klassiek georiënteerde keuken die hij van Jeroen leerde, met Oosterse kruiden en specerijen.

Als tussengerecht wordt vandaag dan ook een klassieke bisque met scampi geserveerd. Mooi, maar niet te hoog, op smaak. Met de frisse Rippa Dorri verdejo in het glas als mooie aanvulling. Het eerste hoofdgerecht, doradefilet, is met witte asperges, aardappel crème en citrussaus ook fijn fris van smaak.

Het spektakelstuk blijft bewaard voor het tweede hoofdgerecht: Bommerig hoender, geserveerd met witte bonen, geroosterde uiencrumble, daslook olie en gevogeltejus. De hoender is mals met een heerlijk krokant en kruidig laagje. En waar witte bonen tot vandaag absoluut geen persoonlijk favoriet van ons waren, brengt Rojin daar met sappige doch knapperige exemplaren makkelijk verandering in.

Ook voor het dessert is er een ruime keuze. Wij kiezen voor de ogenschijnlijk meest ‘lichte’ optie: koffie of thee met zoetigheden. Dit blijkt een plateau met vier kleine varianten desserts, en daarmee de perfecte oplossing voor elke zoetekauw die niet kan (of wil) kiezen.

SOFA heeft ons vandaag verrast, verbaast en heerlijk koel gehouden. Een heerlijke plekje om de zomer te vieren – al zal het hier bij minder weer ook ongetwijfeld heerlijk tafelen zijn!

Hoge Weerd 6, Maastricht (NL) – sofamaastricht.nl

hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.