Home > Culinair > Hasselt heeft weer een stadsbrouwerij: the place to beer

Hasselt heeft weer een stadsbrouwerij: the place to beer

De inwoners van Hasselt hebben er bijna zestig jaar op moeten wachten: een nieuwe stadsbrouwerij. Sampermans heeft tot 1965 bier gebrouwen in Hassselt. En nu is er Brew Mine TAP. Die is onlangs officieel geopend en wordt al meteen omschreven als ‘the place to beer’.

Inderdaad, wie de nieuwe doorsteek van de Zuivelmarkt neemt naar de Raamstraat belandt automatisch bij Brew Mine. Een hippe ontmoetingsplek voor gepassioneerde bierliefhebbers én (hobby)brouwers. Het concept, een strategische spinoff van Brouwland.com, is bedacht door Bart Balis. Brouwland ligt in Beringen en geldt als een van de meest gespecialiseerde leveranciers voor wijnbouwers, brouwers en distilleerders in Europa. Balis heeft plannen om op termijn in elke centrumstad van België een stadsbrouwerij te openen. ,,We willen meer dan een eigentijdse stadsbrouwerij zijn”, zegt hij, ,,We hebben twintig tapkranen, waarvan er vijf goed zijn voor onze huisbieren. In de brouwerij staat het 5 Hl brouwhuis ter beschikking van hobby- als ervaren brouwers. Samen met onze eigen brouwmeester Huib Van Der Stam kunnen ze hun eigen bier komen brouwen. Dat zetten we, indien gewenst, ook op onze tapkraan. Zo heb je hier letterlijk leven in de brouwerij.”

Brew Mine TAP heeft de intentie dé drijvende kracht te worden achter de groei en innovatie van de craft beer scene. Met Huib Van Der Stam hebben ze een knappe bierbrouwer in huis gehaald. Huib brouwde zowel voor de grote als kleine spelers in het veld. Denk aan AB InBev, maar ook de stadsbrouwerij van Eindhoven of in Tilburg. En die lokale verankering wil hij houden. ,,Naast ons eigen bier hebben we ook lokale en ambachtelijke wijnen, fris- en niet alcoholische dranken uit de streek. Voor de bierbites kijken we naar de directe omgeving. Zo is er een duurzame samenwerking met onder andere het Maatwerkbedrijf De Wroeter voor brood, charcuterie en kaas en brengt onze buur Café Latino de nacho’ s binnen. “

Beleving is belangrijk. Daarom is de warme, industriële uitstraling voorzien van grote raampartijen die je een blik gunnen op de brouwerij en het café. Er is een mezzanine en zelfs een dakterras, alles samen goed voor tweehonderd zitplaatsen. En er is ruime aandacht voor interactie. Zo kun je een zogenoemd ‘Beer Flight’ bestellen, drie bieren in proevertjesglazen van 15 cl, waarbij je nieuwe biersoorten leert ontdekken. Wat dacht je van Duitse Kolsch, Noorse Kveik of Amerikaanse NEIPA, om iets te noemen. Met een groepje? Bestel dan een TAP-to-Share biertankje, een mobiel vaatje dat zeker acht uur koel blijft. Je kunt het zelfs meenemen naar huis. Geen tijd om te blijven hangen? Dan kun je een vers gevuld blik bier meenemen, ter plaatse afgevuld en verzegeld, blijft het een week lekker.

Voor meer informatie: www.brewmine-tap.be

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!