Culinair

Hans Snijders neemt afscheid van Château Neercanne

tekst Maarten van Laarhoven
Hij drukte bijna veertig jaar lang zijn culinaire stempel op Château Neercanne, maar nu geeft hij vol vertrouwen het stokje over aan de jongere generatie. Op 1 januari 2020, het jaar waarin hij 66 wordt, neemt Executive Chef Hans Snijders afscheid van het befaamde kasteel op de grens van Nederland en België, waar hij sinds 1980 de culinaire scepter zwaaide.

Snijders wist maar liefst 33 jaar lang de Michelinster voor het kasteel te handhaven. Van de ‘oude garde’ is hij binnen korte tijd de tweede die vertrekt: eind september nam de Oostwegel Collection afscheid van Peter Harkema, die ruim 35 jaar directeur/gastheer was op Château Neercanne.

Net als Harkema dat is geweest voor het bedienend personeel, was en is Hans Snijders voor veel koks een lichtend voorbeeld. Via zijn keuken vonden vele chefs hun weg naar de gastronomische top in Nederland, maar ook daarbuiten. Onder zijn leerlingen bevinden zich Richard Ekkebus, Jef Schuur, Lars van Galen, René Brienen, Pascal Jalhay, Alex Clevers en Camiel Henning. ,,Het is van belang voor ons vak om ook echt een leerbedrijf te zijn waar jonge koks zichzelf kunnen blijven ontwikkelen”, aldus Snijders in een toelichting op zijn vertrek en het feit dat hij voor zoveel collega’s een rolmodel geweest is. ,,Ik ben er trots op dat in de afgelopen jaren zoveel talenten op Neercanne gewerkt hebben.”

Château-eigenaar Camille Oostwegel sr. roemt het ‘uitzonderlijke vakmanschap en organisatietalent’ van de scheidende chef. ,,Die hebben in hoge mate bijgedragen aan de reputatie van ons terrassenkasteel”, laat hij weten.

De afgelopen tijd heeft Hans Snijders zijn team op Neercanne voorbereid op zijn afscheid. Chef de Cuisine van Restaurant Château Neercanne Gilbert von Berg blijft de leiding houden in de keuken.

De carrière van Hans Snijders kent vele hoogtepunten, maar de Eurotops met alle staatshoofden van Europa die hij zowel in 1981 als in 1991 heeft mogen verzorgen steken er voor hem wel boven uit. Sommigen beschouwen Hans Snijders zelfs als een van de wegbereiders van het Verdrag van Maastricht: toen de staatshoofden en regeringsleiders van de toenmalige Europese Gemeenschap in december 1991 aan één lange tafel genoten van een door hem bereide lunch (gebakken langous­tines, gevolgd door een stukje fazantenborst en een dessert met sinaasappel; een verwijzing naar het Huis van Oran­je) verdween de gespannen sfeer als sneeuw voor de zon en lag een definitief akkoord plotseling binnen handbereik.

De scheidende chef zelf blijft er bescheiden onder: ..Dit diner en deze lunch waren tenslotte ook het meest enerverende van mijn loopbaan, alhoewel iedere dag een finale is.”

Deel dit artikel:

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws