Culinair

Grote belangstelling voor vierde editie Limburgs Culinair Gala

tekst Maarten van Laarhoven
, fotografie Frits Widdershoven

Het Limburgs Culinair Gala, dat op maandag 10 oktober zijn vierde editie beleeft, groeit niet alleen in populariteit als het gaat om het aantal bezoekers, maar is stilaan ook een begrip aan het worden. ,,In Limburg, maar zeker ook daarbuiten”, zegt Silvie Slachter, beursmanager van BBB Maastricht.

De oudste horecabeurs van Nederland is samen met Chapeau en de internationaal opererende Vermaat Groep – onder andere huiscateraar van MECC Maastricht – partner in het evenement. Dat werd vijf jaar geleden bedacht om jong culinair talent in de spotlights te zetten en tevens kenbaar te maken dat een carrière in de gastronomie jongeren wel degelijk heel veel mooie kansen biedt.

Hans van Wolde

Tijdens de vierde editie, die net als vorig jaar wordt gehouden in een van de warm aangeklede hallen van het recentelijk grondig verbouwde MECC Maastricht, zal opnieuw een keur aan Limburgse topkoks acte de présence geven. Een van hen is Hans van Wolde van Brut172 in Reijmerstok. De tweesterrenchef presenteerde onlangs een boek waarin hij onder andere uitlegt hoe belangrijk het is dat de oudere generatie tijdig het stokje overdraagt aan aanstormend talent, een thema waarvoor ook op maandag 10 oktober de nodige aandacht zal zijn.

Behalve Van Wolde zullen nog drie bekende chefs aantreden. Wie dat zijn, wordt de komende weken bekendgemaakt. Zij en hun teams zullen – anders dan in voorgaande jaren – vijf in plaats van vier gangen koken. ,,Deze uitbreiding past helemaal in het streven om Limburg, onder andere aan de hand van dit evenement, weer terug op de kaart te zetten”, zegt Noël Weltens, general manager van de Vermaat Groep bij MECC Maastricht. ,,Voor de standhouders op de beurs is het een geweldige kans om bijvoorbeeld hun relaties te trakteren op een kant-en-klare avond op hoog culinair niveau”, vult beursmanager Silvie Slachter aan.

Jong horecatalent

Volgens Xavier Cortenraedt, brandmanager bij Chapeau, zal de culinaire avond dit jaar sowieso wat anders zijn dan vorig jaar, toen de circa 200 gasten mede als gevolg van de (aflopende) coronabeperkingen werd gevraagd zoveel mogelijk aan hun tafels te blijven zitten. ,,Dit jaar is er veel meer ruimte om elkaar – tussen de gangen door maar zeker ook na afloop van het diner – op te zoeken en een praatje te maken. Met name voor veel chefs en gastheren en gastvrouwen, is deze ene vrije maandag bij uitstek een gelegenheid om eens bij te praten met vakgenoten. Daarnaast gaat na de koffie de muziek aan, zodat de avond in stijl kan worden afgesloten.”

Ook de aankomende editie – waar een veel groter aantal gasten wordt verwacht dan vorig jaar – zal worden aangewend om jong horecatalent in het zonnetje te zetten en hun via de kanalen van Chapeau een platform te bieden. Zo is er een prijs voor de ‘Jong Limburg horecaondernemer van het Jaar’, ‘Jong Limburg horecatalent in de bediening’ en de ‘Jong Limburg keukentalent van het jaar. Nieuw dit jaar is de Horeca Inspiratie Troffee (HIT), een prijs die in het leven is geroepen om de innovatiekracht binnen de horeca een nieuwe impuls te geven. Dit jaar gaat het om een ondernemer die op een creatieve manier alles uit de kast haalt om aan geschikt personeel te komen en dat personeel vervolgens ook binnen te houden.

Tickets voor de avond zijn te koop via deze link: https://www.bbbmaastricht.nl/limburgs-culinair-gala/

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws