Home > Culinair > Groene Michelinster voor Sjuut in Schinnen en ONE Roermond

Groene Michelinster voor Sjuut in Schinnen en ONE Roermond

Twee Limburgse chefs zijn vandaag verrast met een ‘Groene Michelinster’, een nieuwe gastronomische onderscheiding van de bekende rode gids. Het gaat om Jean Thoma van Biologisch restaurant Aan Sjuuteeänd in Schinnen en Edwin Soumang van restaurant ONE in Roermond. In totaal werden acht Nederlandse chef-koks verrast met de nieuwe erkenning. Onder hen driesterrenchef Jonnie Boer Boer de De Librije in Zwolle.

De bekendmaking vond plaats tijdens het officiële programma rond de toekenning van de Michelinsterren 2021 vanuit een als gevolg van corona nagenoeg leeg DeLaMar Theater in Amsterdam. De ceremonie, die als gevolg van het voortijdig bekend worden van de nieuwe sterrenoogst veel van haar glans verloren had, werd gepresenteerd door Simone van Trier uit Maastricht en was live te volgen via de social media-kanalen van Michelin.

‘s Werelds bekendste restaurantgids introduceerde de Groene Michelinsterren vorig jaar als aanvulling op de gebruikelijke onderscheidingen. Dit jaar zijn de sterren voor restaurants die excelleren op het gebied van duurzaamheid, voor het eerst in de Nederlandse Michelin-selectie opgenomen.

Restaurants kunnen bijvoorbeeld voor een Groene Ster in aanmerking komen als ze werken met biologische producten van dichtbij huis, omdat ze er een eigen uitgebreide groentetuin op nahouden (zoals Edwin Soumang), of omdat ze een kaart hanteren met daarop met louter plantaardige gerechten. Aan Sjuuteeänd in Schinnen, kortweg Sjuut, werkt al 24 jaar uitsluitend met biologische streekproducten.

De ‘korte ketens’ die Jean Thoma van Sjuut doelbewust nastreeft kan volgens Michelin dienen als voorbeeld voor andere restaurants. Michelin roemt in dit verband ook Edwin Sounang, ‘wiens duurzame visie zowel op het bord als in de hele beleving eromheen te vinden is’. Edwin Soumang is sinds 2010 in het bezit van een ‘gewone’ Michelinster.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.