Home > Culinair > Geslaagde Asperge Kick-Off bij Valuas in Venlo

Geslaagde Asperge Kick-Off bij Valuas in Venlo

Zes topchefs uit alle hoeken van het land kwamen dinsdag samen bij Valuas in Venlo om een ruim honderd gasten te verrassen met een 7-gangenmaaltijd met de Limburgse asperge in de hoofdrol. Organisator van de zesde editie van de Asperge Kick-Off was traditiegetrouw Eric Swaghoven, patron-cuisinier van Valuas in Venlo.

,,We hebben de asperges al een week’’ lichtte Miriam, vrouw van Eric en gastvrouw van de avond, toe. ,,Maar we hebben ze echt bewaard tot vandaag.’’ Eric Swaghoven sprak van een uitermate goede oogst in 2023 – ‘beter dan ooit tevoren’ – en is verheugd die opnieuw met zijn bevriende cuisiniers te kunnen presenteren aan trouwe gasten, waarvan velen al meerdere edities naar de Kick-Off komen.

Na een aantal smakelijke snacks uit de keuken van Swaghoven, gaven respectievelijk Jef Schuur van Bij Jef (*), Jarno Eggen van de Groene Lantaarn (**), Martin Kruithof van de Lindenhof (**), Erik van Loo van Parkheuvel (**), Eric Swaghoven zelf en Wilco Berends van De Nederlanden (*) acte de présence in de keuken. ,,Een trouwe club, waarvan de helft al sinds de eerste editie in 2017 meedoet aan de Asperge Kick-Off. Wij doen ‘alles’ samen. We zijn niet alleen lid van dezelfde club, we zijn ook echt vrienden’’, zegt Swaghoven. ,,Sowieso doen deze chefs in het eigen restaurant ook allemaal veel met asperges, wel zo belangrijk.’’ 

Elke chef had voor de gelegenheid zijn eigen gerecht gecreëerd, al werden de witte asperges voor zes van de zeven gerechten – in totaal bijna 70 kilogram – voorbereid in de keuken van Valuas. Bij de andere chefs was het witte goud immers nog niet beschikbaar. Zo moet Jef Schuur van Bij Jef (*) op Texel vanwege het koudere klimaat op het Waddeneiland nog vier tot vijf weken wachten op de eerste lokale asperges. De kans om in het noorden van Limburg al zo vroeg met de asperges te koken, grijpt hij dan ook al zes jaar met beide handen aan. Voor editie 2023 combineerde hij de Limburgse asperge met ziltige en frisse smaken die zijn keuken en roots typeren: coquille, peterseliewortel, salie en radijs. 

Daarna volgde nog een mooi oeuvre aan aspergegerechten. Van een klassieke bereiding met ham, ei, aardappel en boter (Martin Kruithof van de Lindenhof**), tot luxueuze combinaties met rode wijn en kreeft (Jarno zeggen van de Groene Lantaarn**) en zwezerik, schermes, amarant, bieslook en sherry (Erik van Loo van Parkheuvel**). Zelfs voor het dessert, uit de keuken van Swaghoven, werd asperge gebruikt. 

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.