Home > Culinair > Gerenommeerde Limburgse horeca getroffen door natuurgeweld

Gerenommeerde Limburgse horeca getroffen door natuurgeweld

Twee van de vier huizen van Oostwegel Collection, Château St. Gerlach en Winselerhof, hebben aanzienlijke schade opgelopen door het natuurgeweld van de afgelopen week. Dat laat directeur Camille Oostwegel weten in een persbericht. Op dit moment wordt in kaart gebracht hoe groot de schade is en wat er moet gebeuren om het bedrijf weer volledig operationeel te laten zijn. ,,De schade aan de natuur en het cultureel erfgoed is treurig om te zien”, aldus Oostwegel.

Vooral op landgoed Château St. Gerlach in Houthem is de schade groot. De kelder van het hotelgebouw heeft dusdanige waterschade opgelopen dat het vernieuwen van de apparatuur nog maanden in beslag zal nemen. ,,Een exacte tijdlijn hebben we nog niet, maar we doen er alles aan en hopen in oktober dit pand ook weer volledig te kunnen gebruiken”, schrijft de directeur.

Er wordt met man en macht gewerkt om komend weekend het restaurant te kunnen heropenen en begin volgende week de 39 hotelappartementen en het zwembad. Het St. Gerlach Paviljoen en Burgemeester Quicx zijn wel geopend. Hoewel het volgens Oostwegel ‘zeker geen business as asual is’, doet zijn team er alles aan gasten zo goed mogelijk op te vangen.

Hoewel hotel Winselerhof in Landgraaf voor het grootste gedeelte weer operationeel is, is ook hier een aantal hotelkamers voorlopig niet meer te gebruiken. Daarnaast wordt gewerkt aan het herstel van het interieur. Het gehele landgoed is de afgelopen dagen weer in goede staat gebracht, zodat gasten in elk geval weer terechtkunnen in het hotel en in Restaurant Pirandello zoals gebruikelijk een warm welkom verwachten. Luigi’s Restaurant & Bar is tot komend weekend niet toegankelijk.

En zo zijn er tal van Limburgse horecaondernemingen getroffen door het water. Zo laat Servais Tielman van Beluga Loves You (*) weten dat het water ervoor heeft gezorgd dat de patio en het ‘terra-gedeelte’ – de nieuwe dessertruimte – tot kniehoogte onder water hebben gestaan. Met alle gevolgen van dien: beide ruimtes zijn volledig afgeschreven, technische installaties – waaronder de belichting, delen van de keuken en de airco – zijn aangetast en het gastentoilet is onbruikbaar. De gevolgen voor de fundering van het pand zijn vooralsnog onzeker. Als gevolg is Beluga Loves You tot nader order gesloten. ,,We zijn nét weer open, en nu moeten we al weer dicht. Het is opnieuw flink balen, maar we houden moed’’, zegt Tielman. Wanneer Beluga Loves You weer opengaat is nog onduidelijk: de komende periode wordt de situatie van week tot week bekeken.

De collega’s in het meest noordelijke puntje van Limburg hebben het op ‘twee vingers’ droog weten te houden. René Brienen ligt met zijn restaurant Brienen aan de Maas steevast op de eerste rij voor een prachtig uitzicht over de Maas. Afgelopen week had hij naar eigen zeggen liever op de laatste rij gezeten. Maar met gigantisch veel hulp – onder meer van de gemeente en provincie, die een grote pomp ter beschikking stelden – wisten ze de schade tot een minimum te beperken.

Bij Château Wittem werd tot de laatste seconde doorgewerkt om de gasten die nog aanwezig waren een fijne middag te bezorgen: de keukenbrigade stond woensdagmiddag op blote voeten en met de broekspijpen opgerold in het water om de laatste desserts af te ronden. Toen er geen houden meer aan was, werden de gasten uitgecheckt en ging het kasteel op slot. ,,Het water kwam tot in de wijnkelder en keuken. Daar staan heel veel mooie wijnen en heel veel dure apparatuur. Een groot deel daarvan is aangetast. Sommige wijnen hebben geen etiket meer, dus die zijn niet meer te verkopen.’’

Victoria Wilden, general manager van het hotel, hoopt niettemin komende vrijdag de deuren weer te kunnen open. Zij het voor de komende weken met een aangepast menu. Tegen 11 augustus hoopt ze de draad in het restaurant weer volledig te kunnen oppakken, ook al zal een gedeelte van de apparatuur tegen die tijd nog niet kunnen worden gebruikt.

hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu