Genieten van lokale producten bij pop-uprestaurant in Noorbeek
Gisterenavond vond de openingsavond plaats van het pop-uprestaurant ‘Noorbeek op de Kaart’. Initiatiefnemers Christophe de Warrimont en Patriek Doelen willen gasten hiermee kennis laten maken met regionale producten. En hen, als het even kan, zelfs triggeren, om zelf producten te gaan kweken.
Voor deze tweede editie, werd gezocht naar een nieuwe locatie in het dorp. En die werd gevonden in het klooster HX Hoogcruts. De locatie ontwikkelde zich in de loop der eeuwen tot een pelgrims- en bezinningsoord. Maar lag na de laatste brand, in de vorige eeuw, al een tijdje leeg. Sinds 2011 werd het klooster weer opnieuw opgebouwd door Stichting Het Limburgs Landschap. Een mooie plek dus voor het pop-upconcept ‘Noorbeek op de Kaart’.
Met het concept willen Christophe en Patriek zich richten op lokale smaken, producten en gewassen en stellen ze zich ten doel mensen te stimuleren tot het proeven, kopen en verbouwen van lokale producten en gewassen. Volgens chef-kok Patriek Doelen is het assortiment nog te eentonig. Er is er zeker de mogelijkheid om in een bredere variëteit aan producten te voorzien en hier is ook vraag naar vanuit de markt: „Met dit evenement wil ik iedereen graag tonen welke fantastische producten er al zijn, maar vooral wat er nog meer mogelijk is qua verbouwen van voedsel in onze streek. Eten en kennis delen, dat is mijn doel bij dit event”, aldus Patriek Doelen.
„Als regio’s en dorpen meer zelfvoorzienend kunnen worden in de toekomst, bespaar je ook een hoop transport en andere zaken die belastend zijn voor het milieu. En zo wordt onze impact op het milieu een stuk minder groot. Goed eten hoeft niet van ver te komen. Dit pop-uprestaurant, is dus slechts een element in een veel groter project, wat we graag zouden willen aanjagen”, aldus Christophe de Warrimont. Christophe groeide zelf op in Noorbeek, op Hoeve de Peul. De overgrootvader van Christophe was producent van stroop in Eijsden.
Hun verhaal hebben ze vertaald in een mooie culinaire reis doorheen het klooster. Bij aankomst worden de gasten ontvangen op het buitenplein, tussen de muren van het complex. Hier worden ook de amuses worden geserveerd: geroosterde bloemkool met verse appel-perenstroop van Christophe, Lavash (plat zacht brood) met prei en gedroogde ham van de lokale slager en een geroosterde ‘wortelsaucijs’.
Vervolgens mag men naar binnen, in een van de mooie ingerichte en verwarmde ruimtes. Daar heeft men de keuze tussen een traditioneel menu met vis en vlees, en een plantaardig menu. Het verraste chef Patriek Doelen dat ongeveer 35 procent het plantaardig menu neemt. Ofwel omdat men dit prefereert, ofwel om eens te proberen of men deze gerechten en smaken als prettig ervaart. „Ik ben hier zeer positief verrast door. Dit daagt ons alleen nog maar meer uit om ook dit menu minstens even uitdagend en kwalitatief te maken voor de gast”, aldus Patriek.
Voor het avondmenu kan gekozen worden voor een vijf of zes (met lokale kazen) gangen menu. En dus, zoals hierboven omschreven, tussen een traditioneel of plantaardig menu.
Enkele voorbeelden van lokale producten die worden gebruikt in het menu zijn: Een beekforel uit Voeren, rundvlees uit de streek, lokaal geteelde saffraan, zelf gekweekte oesterzwammen (voor dit gerecht word je zelfs even de ‘kelders’ van het klooster mee ingenomen), bloedworst van dorpslager Daniël Nuijts ( die veel provinciale bekendheid geniet) en de peren van teler Wim Notermans. Alle lokale leveranciers worden ook duidelijk gepresenteerd in het mooie informatieboekje, dat op tafel ligt.
Dit alles wordt, hoe kan het ook anders, gecombineerd met Limburgse wijnen uit de omgeving van o.a. Wijndomein Crutzberg, wijndomein Mergelsberg en Heerenhuys D’r Pley. Het totaal plaatje klopt; zeker in combinatie met de vriendelijke en gastvrije bediening, die alle gerechten en wijnen deskundig toelicht. Het pop-upconcept loopt nog t/m 30 oktober. Echter zijn ‘helaas’ alle avonden reeds volzet. Een derde editie komt er sowieso, aldus de heren: „We staan pas aan de start van dit project.”
Slechts enkele lunches kunnen nog gereserveerd worden. Dit kan via noorbeekopdekaart.nl.