Home > Culinair > Gastronomie in hartje Londen: Dinner by Heston Blumenthal

Gastronomie in hartje Londen: Dinner by Heston Blumenthal

Auteur: Matthijs van Wissen

Plan je binnenkort een citytrip naar Londen? Dan hebben wij de perfecte tip om te lunchen tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Groot-Brittannië. Wij gingen voor je proeven bij Dinner by Heston Blumenthal.

Een weekend weg naar Londen, we doen het te weinig, maar de reistijd naar de klassieke Britse stad is heel kort en de reis zelf zeker de moeite waard. Tijdens een bezoek aan een vreemde stad probeer ik altijd een gastronomisch restaurant te bezoeken.

Londen kent veel restaurants met een hoge notering in de Michelingids,  zoals Aquavit, L’Atelier de Rubuchon, Alain Ducasse in The Dorchester Hotel en Gordon Ramsey’s restaurant in Chelsea. Wij kozen voor een lunch in het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant Dinner by Heston Blumenthal in het Mandarin Oriental Hyde Park Hotel.

PARK LANE
Dinner by Heston Blumenthal ligt midden in het centrum van Londen en op wandelafstand van Park Lane, waar de bekendste hotelketens hun hotels hebben gevestigd. Wij sliepen in Sheraton Grand Park Lane; perfect gelegen op loopafstand van Westminster Abbey, Buckingham Palace en Oxford Street.

Dinner by Heston Blumenthal ligt op Knightsbridge, het verlengde van Park Lane. Bij het adres aangekomen zien we het restaurant niet direct liggen en vragen de weg aan een portier van een imposant uitziend hotel. De portier – met hoge hoed –  wacht onderaan de met een rode loper beklede trap op aankomende taxi’s. ,,Dinner by Heston Blumenthal? Yes this way please” , en hij gaat ons voor, de trap van het chique hotel op. Mijn reisgenote en ik kijken elkaar verschrikt aan: zo chique zijn we nu ook weer niet gekleed. We lachen om onze slechte voorbereiding en stappen de voor ons opengehouden deur binnen.

SET LUNCH MENU
Dat ik geen blazer aan heb en mijn tafelgenote geen hoge hakken blijkt geen probleem te zijn (wat meestal wel het geval is bij Britse vijfsterrenhotels zoals The Ritz, Savoy en The Dorchester): we worden door de hostessen begeleidt aan tafel. Eenmaal in het restaurant blijkt dat de lunch goed bezocht wordt en dat de bediening in ruime aantallen aanwezig is. Een drukke bedoening dus.

De sommelier van dienst stelt een glas champagne voor en dreunt snel vier champagnes op waaruit we kunnen kiezen. Wij kiezen voor een zeer subtiele Blanc de Blancs (uitsluitend gemaakt van Chardonnay) uit Mesnil-sur-Oger, een gemeente in het oosten van de Champagnestreek (£ 21 per glas, bijna € 23,60).

Wie denkt dat je bij Dinner by Heston Blumenthal kunt genieten van moderne of moleculaire gastronomie is er aan het verkeerde adres. In dit tweesterrenrestaurant serveert men uitsluitend klassieke Britse gerechten.

Nadat de maîte d’hôtel met ons door de menukaart is gelopen kiezen we voor het driegangen keuze Set Lunch Menu dat enkel van maandag tot vrijdag in de middaguren wordt geserveerd (£ 45 pond/€ 50,60 per persoon). Aan de andere tafels zien we dat er veel à la carte wordt gegeten. De meeste borden zijn ruim gedresseerd met eendenborst, duif, of kabeljauw. Om een kleine indicatie te geven: een à la carte hoofdgerecht kost tussen de 30 en 50 pond. Supplement van witte truffel wordt aan tafel geraspt voor 35 pond per gerecht.

GEZOUTEN KABELJAUW, GEROOSTERDE KWARTEL EN QUAKING PUDDING
Als voorgerecht kiest mijn tafelgenote voor gezouten kabeljauw die geserveerd wordt met gepekelde ajuin, koolrabi en een knalgroene jus van peterselie. De kabeljauw wordt fijn en klassiek geserveerd met een kruidenkorst van peterselie, broodkruimels en maggiplant.

Ikzelf eet een terrine van varkensvlees en lardo met piccalilly en kappertjes. De combinatie van varkensvlees en piccalilly heb ik altijd al een hemelse combinatie gevonden dus de start van het driegangenmenu is meteen goed.

We merken dat de bediening ouderwets is opgeleid. De kelners van dienst schuiven nog net niet buigend weg van tafel en lege glazen worden met een kleine plateau afgeruimd om het nadien vijf meter verder op de commode te zetten. Maar dat hoort nu eenmaal in een klassieke en gastronomische zaak als deze. Dat ons glas na elke slok Pouilly Fumé meteen wordt bijgeschonken getuigt ook van discipline, al vind ik het op den duur storend worden.

Als hoofdgerecht eten we beiden geroosterde kwartel met drie variaties van pompoen en een prachtige jus van kwartel. Gewoon heel erg goed! Tijdens het dessert zie ik mijn tafelgenote genieten van de door haar gekozen chocolade taart met limoen en een puike conelle van frozen yoghurt.

Ik sluit onze lunch af met Quaking Pudding, een specialiteit van chef-kok Heston Blumenthal. Quaking Pudding lijkt op een drilpudding en is gemaakt met gember, nootmuskaat en amandelen. Mijn pudding wordt geserveerd met een flinke scheut heldere karamel, gepekelde appel en peer. Beter en Engelser kon mijn reis aan Londen niet starten.

Na het driegangenmenu zijn we helemaal voldaan door de vele indrukken en door de ruime porties. Een bezoek aan Dinner by Heston Blumenthal is zeker de moeite waard tijdens een trip naar Londen. Klassieke bediening in een klassiek restaurant met een sublieme keuken!

We kiezen ervoor om de horentjes met zelf gedraaid ijs aan ons voorbij te laten gaan en stappen na een voortreffelijke lunch weer de bruisende stad in, op zoek naar al het moois dat Londen te bieden heeft.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.