Culinair

G7 in Sittard: duurzaam dineren in een bijzonder historisch decor

tekst Demy Janssen

Vijf jaar geleden opende in het hartje van Sittard G7 Food & Drinks de deuren. Anno 2024 is er – mede door covid-19 – nog maar weinig over van het originele concept. Toch blijft de zaak, inmiddels G7 Restaurant geheten, onveranderd populair, zowel in Sittard als ver erbuiten. Initiatiefnemers Rik Opstals en Danny Meijers delen het verhaal dat hun via het gele vakwerkhuisje naar de imposante kerk in hartje Sittard leidde.

Vakwerk naar kerk

Toen Rik en Danny in 2018 de geliefde toeristische trekpleister De Kolentip Maasbracht inwisselden voor een nieuwe uitdaging in het centrum van Sittard, werden ze van alle kanten voor gek verklaard. Een fine dining restaurant in Sittard? Dat ging nooit werken, zéker niet omdat de eigenaren (nog) geen bekenden waren in de stad.

Danny en Rik

Niks bleek minder waar: G7 – toen nog gevestigd in het vakwerkhuisje aan de Gruizenstraat 7 – beleefde met een toegankelijk maar verfijnd concept voor koffie met vlaai, lunch, borrel en diner, een vliegende start. „Toch besloten we eind 2019 te stoppen met de lunch, het kopje koffie en de borrel; wij deden alles zelf in de keuken – arbeidsintensief en kostbaar – en daar had de winkelende gast geen behoefte aan”, zegt Danny Meijers, behalve mede-eigenaar ook sommelier.

Covid kwam in die beslissing aanvankelijk als een harde klap, maar de pandemie resulteerde uiteindelijk in het grote succes van G7 2.0. „In ons vakwerkhuisje pasten 25 gasten. Toen we daar anderhalve meter afstand moesten gaan toepassen konden we nog maximaal 10 gasten kwijt. Gelukkig hadden we de kerk, een deur verderop nog: die hadden wij eigenlijk voorzien voor feesten en evenementen, maar ze bood nu de oplossing voor ons ruimtegebrek.’’ Zelfs na de horecasluitingen in verband met covid bleef het bij G7 in de kerk – met plek voor 28 couverts, in aanvulling op de resterende 12 zitplekken in het vakwerkhuisje – enorm druk. En dus besloten Rik en Danny hun restaurant opnieuw in te richten.

G7

Decor

In goed overleg met de protestante gemeenschap in Sittard kreeg het Gruizenkerkje eind 2023 een rigoureuze metamorfose. De lege, kale kerk uit 1634, met buiten het orgel en glas-in-lood als enige eyecatcher de roze LED-neonverlichting, werd in een periode van slechts drie weken omgetoverd tot een restaurant op de grens tussen hemel en aarde. De imposante kerk werd onder creatieve leiding van GIJS& design in een hedendaagse stijlvolle warme jas gestoken. Ook introduceerde chef Rik een nieuwe menuformule: van de traditionele vijf- tot zeven gangen, naar tien of veertien creaties – traditioneel of vegetarisch.

G7

Bloemen

In dit bijzondere decor brengt het team van G7 de smaak van de regio in een verfijnde, duurzame jas. „Rik werkt zoveel mogelijk met lokale ingrediënten, liefst uit eigen moestuin of de eigen pluktuin naast het restaurant, en anders zo veel mogelijk uit Belgisch- of Nederlands Limburgs. Het menu bestaat dan ook voor 75 procent uit groenten, bloemen en kruiden en wordt aangevuld met duurzame en lokale vis- en vleesingrediënten. Duurzaamheid vinden we heel belangrijk: we realiseren ons maar al te goed dat we niet kunnen blijven consumeren zoals we dat doen, dan is de wereld binnen de kortste keren naar de klote. En zeg nu eerlijk; het is toch raar om producten van ver weg te halen als ze in de buurt ook hebt?’’

Dat concept geldt bij G7 niet alleen in de keuken, maar ook in de wijnkelder: van de 113 verschillende wijnen die hier te vinden zijn komt zo’n driekwart uit Nederland, België, Duitsland of Oostenrijk. En wie een avondje (of de laatste zaterdagmiddag van de maand) bij G7 aanschuift, krijgt ook een stukje duurzaamheid mee naar huis: de menukaart is gedrukt op gerecycled papier, gemixt met bloemzaadjes. Deze kaart gooi je thuis – in zijn geheel – in een potje met water. Mix haar met zon en een vleugje liefde, en voilà: een potje G7-bloemetjes thuis!

Gruizenstraat 7, Sittard (NL) – restaurantg7.nl

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Culinair

Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Aan Chapeau Magazine verbonden sinds haar stage eind 2016. Demy ontwikkelde zich in de afgelopen jaren tot een vaste waarde binnen het team van Chapeau, met een takenpakket dat varieert van creatie tot commercie, van productie tot presentatie en alles ertussenin. Maar het allerliefste schrijft Demy over de (de smaak van) Limburgse gastronomie. Dat is dan ook waar je de grootste kans hebt Demy op haar vrije avonden en in de weekenden te treffen.

Demy Janssen 's topic(s):
Culinair, Uitgelicht

Gerelateerd nieuws