Home > Culinair > FLO Maastricht wacht met spanning op oordeel jury

FLO Maastricht wacht met spanning op oordeel jury

Auteur: Maarten van Laarhoven

Maandag wordt in het Hilton Hotel in Amsterdam bekendgemaakt welke Nederlandse brasserie ‘Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2016’ mag noemen, een titel die zoals elk jaar wordt toegekend door Leven in Frankrijk, het glossy magazine over het goede leven in Frankrijk.

Brasserie FLO in Maastricht is een van de tien Nederlandse restaurants die meedingen naar de prestigieuze onderscheiding. ,,De nominatie alleen al is voor ons een mooie opsteker”, zegt general manager Sita Tadema van Hampshire Designhotel Maastricht, waarvan FLO Maastricht onderdeel vormt. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen de moeite nemen om voor maandag 12 september om 12.00 uur [via deze link] op ons te stemmen. Want het zou natuurlijk heel mooi zijn als de Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland in de meest Franse stad van Nederland blijkt te liggen.”

 

Samen met zo’n zestig relaties vierde Sita en haar mensen donderdagavond het 7-jarig bestaan van de zaak aan de Stationsstraat in Maastricht. Dat ging uiteraard gepaard met een keur aan klassiekers uit de Franse keuken, begeleid door de prachtigste wijnen uit alle wijnstreken van de ‘hexagone’, waaronder steak tartare (misschien wel het bekendste gerecht van FLO, aan tafel), escargots, choucroute alsacienne (op twee manieren bereid met een bitterbal van zuurkool), coq au vin, crème brûlée en natuurlijk de bij FLO onvermijdelijke oesters. Er was een duo dat Franse chansons ten beste gaf en uiteraard vloeiden ook de Franse bubbels rijkelijk.

Een oproep in het voorjaarsnummer van Leven in Frankrijk en op de website van het magazine om ‘favoriete’ Franse adresjes in te sturen, leidde eerder dit jaar tot een groot aantal suggesties van zowel enthousiaste lezers als restaurateurs. Na ampel beraad stelde Leven in Frankrijk een lijst met tien genomineerden (allemaal Franse brasserieën) samen. Behalve om FLO gaat het om de brasserieën Van Baerle en Ambassade, de French Connection en Thijs in Amsterdam, Brasserie Bardot in Breda, Café Colette in Haarlem, Brasserie de Paris in Wolfsheze, Pastis in Den Haag en Brasserie Pierre in Rotterdam.  

Allemaal restaurants van formaat, aldus Sita Tadema. ,,En in de jury zit niemand minder dan chef-kok Alain Caron die ook in de jury van het kookprogramma Masterchef gezeten heeft.”

In Frankrijk is FLO een begrip. Groupe FLO Paris omvat een flink aantal beroemde restaurants waaronder La Coupole, Julien, Brasserie FLO, Le Boeuf sur le Toit, Bofinger, Le Vaudeville en niet te vergeten Terminus Nord, op zo’n honderd meter van het Gare du Nord, Eerbiedwaardige adressen, die stuk voor stuk tot de gastronomische instituten van Parijs worden gerekend. De legendarische restaurants staan onder meer bekend staan om hun jaren ’20 en ’30-inrichting. Ook vandaag de dag zijn ze nog ongekend populair bij alle lagen van de bevolking. 

Komende maandag wordt duidelijk hoe het juryoordeel over FLO Maastricht luidt. ,,We gaan met een hele delegatie naar het Hilton. Mochten we de onderscheiding krijgen, dan is dat natuurlijk een schitterend verjaardagscadeau.”

Foto’s Esmée Tusek

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu