Home > Culinair > FLO Maastricht in de race voor prestigieuze prijs

FLO Maastricht in de race voor prestigieuze prijs

Auteur: Maarten van Laarhoven

Brasserie FLO in Maastricht is een van de tien Nederlandse restaurants die meedingen naar de titel ‘Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2016’, een wedstrijd die is uitgeschreven door het glossy magazine Leven in Frankrijk. ,,De nominatie alleen al is voor ons een mooie opsteker”, zegt general manager Sita Tadema van Hampshire Designhotel Maastricht, waarvan FLO Maastricht onderdeel vormt. ,,Voor mij en mijn mensen worden dit hele spannende weken. Zeker als je kijkt naar de andere genomineerden en naar wie er allemaal in de jury zitten.”

De inkt van de nieuwste editie van Leven in Frankrijk, het kleurrijke glossy magazine waar de liefde voor het goede leven onder de Franse zon van afstraalt, was bij wijze van spreken nog niet droog, of directeur Sita Tadema kreeg al een enthousiaste felicitatie van Peter van Rooij van restaurant Vanille in Eijsden. De patron-cuisinier van het ‘Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2014’ (het Amsterdamse Le Petit Latin won vorig jaar de award) wenste Tadema en haar team alle geluk in de heerlijke verkiezingskoorts die eraan zit te komen. Uiteraard had hij op FLO gestemd, zo schreef hij. ,,Het is werkelijk fantastisch om te zien hoe er binnen, maar ook buiten de horecabranche met ons wordt meegeleefd”, zegt Tadema. ,,Kennelijk gunt men ons deze award van harte. Als ik eerlijk mag zijn ben ik wel erg nieuwsgierig wie ons heeft aangemeld, want dat is niet bekendgemaakt.”

Stem voor de publieksprijs!

Een oproep in het voorjaarsnummer van Leven in Frankrijk en op de website van het magazine om ‘favoriete’ Franse adresjes in te sturen (iedereen die dat wil kan via www.leveninfrankrijk.nl zijn stem uitbrengen voor de publieksprijs), leidde tot een groot aantal suggesties van zowel enthousiaste lezers als restaurateurs. Na rijp beraad, aldus Leven in Frankrijk in de zomereditie van het blad, is een lijst met tien genomineerden (allemaal Franse brasserieën) samengesteld. Behalve FLO gaat het om de brasserieën Van Baerle en Ambassade, de French Connection en Thijs in Amsterdam, Brasserie Bardot in Breda, Café Colette in Haarlem, Brasserie de Paris is Wolfsheze, Pastis in Den Haag en Brasserie Pierre in Rotterdam.  

Voor zover ik het kan beoordelen, allemaal restaurants van formaat, aldus Sita Tadema. ,,En in de jury zit niemand minder dan chef-kok Alain Caron die ook in de jury van het kookprogramma Masterchef gezeten heeft.”

 

Directe lijn met Parijs

Hoewel de concurrentie er dus niet om liegt en ook de jury (met verder hoofdredacteur van HP De Tijd en chef-kok Tom Kellerhuis en de hoofdredacteur en ex-hoofdredacteur van Leven in Frankrijk in haar gelederen) haar mannetje weet te staan, is de kans dat FLO Maastricht de komende weken hoge ogen gooit levensgroot aanwezig. Want het restaurant aan de Stationsstraat 28, mag met recht een Frans restaurant genoemd worden. ,,We zijn weliswaar onderdeel van Hampshire Hotels, maar tegelijkertijd hebben wij een directe lijn met Parijs, omdat Hampshire het beroemde Franse merk FLO in Nederland vertegenwoordigt.”

FLO is in Frankrijk een begrip. Groupe FLO Paris omvat een flink aantal beroemde restaurants waaronder La Coupole, Julien, Brasserie FLO, Le Boeuf sur le Toit, Bofinger, Le Vaudeville en niet te vergeten Terminus Nord, op zo’n honderd meter van het Gare du Nord, Eerbiedwaardige adressen, die stuk voor stuk tot de gastronomische instituten van Parijs worden gerekend. De legendarische restaurants staan onder meer bekend staan om hun jaren ’20 en ’30-inrichting. Ook vandaag de dag zijn ze nog ongekend populair onder alle lagen van de bevolking. 

Klassieke Frans keuken

Kunstenaars, schrijvers en advocaten, maar ook stratenmakers en monteurs schuiven er ‘tussen de middag’ en ’s avonds aan voor de gerechten uit de klassieke Franse keuken, waaronder steak tartare (misschien wel het bekendste gerecht van FLO, aan tafel klaargemaakt), choucroute alsacienne, côte de boeuf, bouillabaisse, crème brûlée en natuurlijk de onvermijdelijke fruits de mer, die met grote hoeveelheden tegelijk worden aangevoerd. Op schalen vol met ijs maar zonder handvatten, want dat bespaart veel tijd.

Ruim zes jaar geleden opende FLO een vestiging in Maastricht, op een steenworp afstand van het station. Het bleek een gouden greep, want FLO Maastricht groeide al snel uit tot een van de populairdere eetgelegenheden van de stad. De inrichting van de zaak is even stijlvol als die van de zaken in Parijs, maar enigszins aangepast aan de Maastrichtse sfeerbeleving. Ook de kaart is ietsje anders, ook al hecht ‘Parijs’ eraan dat alles wat besteld kan worden de FLO-formule kan doorstaan.

Tafelbereidingen

Klassiek Frans met een moderne Maastrichtse draai, omschrijft general manager Sita Tadema de manier waarop haar chef-kok Kris School vormgeeft aan de aloude Parijse formule: ook bij FLO Maastricht zijn de grote Franse klassiekers op de kaart te vinden. En net als de ‘grote culinaire adressen’ in de Franse hoofdstad legt ook FLO Maastricht zich toe op de klassieke tafelbereidingen. ,,Een stukje sfeerbeleving waarvan wij vinden dat het hoort bij een restaurant met een duidelijke Franse allure in de meest Franse stad van Nederland. ,,Parijs kijkt kritisch over onze schouders mee, maar ze vinden het geweldig wat we doen. Het zou mooi zijn als de jury van Leven in Frankrijk tot eenzelfde conclusie komt.”

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.