Home > Culinair > Feestje voor meesterkok Bart Ausems

Feestje voor meesterkok Bart Ausems

Een mooi intiem feestje was het voor Bart Ausems, de patron van restaurant Tout à Fait (*) in Maastricht. Zelden hebben we hem zo blij op de foto kunnen zetten.

Niet gek, want tijdens de zogeheten inauguratie als SVH Meesterkok werd hij bedolven onder de complimenten. Gouverneur Theo Bovens onderbrak zelfs zijn zes weken vastenperiode zonder alcohol om er een glaasje op te drinken (‘gelukkig is het vandaag halfvasten, dan mag dat’), burgemeester Annemarie Penn noemde het een van haar favorieten adresjes in de stad en keurmeester / collega-chef Dennis Kuipers vindt Bart de ideale leermeester om het vak onder de knie te krijgen. Wat wens je nog meer in je vak?

En dat terwijl Bart Ausems toch al wat heeft meegemaakt. Zijn ambitie bleek uit zijn tocht naar Lyon aan het begin van zijn carrière. Niet stapje voor stapje, nee, Bart ging meteen solliciteren bij Paul Bocuse. Hoger kon niet in die tijd. Hij verdiende er nauwelijks wat, maar die ervaring was onbetaalbaar.

Meesterkok is heel iets anders dan een of meerder Michelin-sterren. Die verdien je, maar kun je ook verliezen. Bij de titel ‘Meesterkok’ leg je een pittig examen af met het bereiden van talrijke gerechten waarbij de nodige technieken komen kijken. Een van de keurmeesters tijdens het examen dat enige tijd geleden is afgelegd, was Cees Helder, de eerste drie-sterrenchef van Nederland. Dus dat zegt wel wat.

Bart Ausems hecht vooral aan deze titel omdat hij daardoor een nog interessantere plek wordt voor leerlingen die het vak in willen gaan. En dat scheelt,  want het is vechten om nog jong talent te vinden.

 

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.