Business|Culinair

Feestelijke overdracht Oostwegel Collection

tekst Maarten van Laarhoven
, fotografie Harry Heuts

,,Camille! Laat. Die. Kastelen. Los! Ga nieuwe culturen ontdekken! Nieuwe dingen doen! Uw blik verbreden. Zelf heb ik dat ook gedaan toen ik in 1988 in Nederland kwam wonen en me het Nederlands eigen heb gemaakt… met woorden afkomstig uit… Jip en Janneke! 23 jaar later schreef ik het boekenweekgeschenk!” In een even vlammend als emotioneel betoog van bijna een kwartier, uiteraard beladen met de dictie die iedereen van hem gewend is, riep de bekende Perzisch-Nederlandse schrijver Kader Abdolah de Limburgse entrepreneur Camille Oostwegel op om de komende jaren zijn zakelijke imperium toe te vertrouwen aan zijn zoon en – samen met zijn echtgenote Judith – van zijn welverdiende pensioen te gaan genieten.

Wat de breed besnorde bestsellerauteur betreft heeft Oostwegel daarvoor nog alle tijd. De horecapionier en grondlegger van de huidige Oostwegel Collection kan met zijn  huidige gesteldheid gemakkelijk 92 jaar worden, voorspelde Abdolah, exact dezelfde gezegende leeftijd die hij voor zichzelf in gedachten heeft, verklapte hij.

Camille Oostwegel sr. werd gisteren 70 jaar. Dat vierde hij op Château St. Gerlach in Valkenburg met een groot feest voor zo’n 230 mensen, voornamelijk zakelijke relaties, collega’s, vrienden en familie. Onder de genodigden bevonden zich (voormalige) bestuurders uit de top van het bedrijfsleven, (oud)gouverneurs en -burgemeesters, en een enkele voormalige minister. Ook mr. Pieter van Vollenhoven, echtgenoot van prinses Margriet en goede vriend van de familie Oostwegel, kwam even langs om de kersverse pensionado te feliciteren.

De viering van de 70ste verjaardag van Camille Oostwegel – tot vorige week nog consul van Frankrijk; een erefunctie die hij gezien zijn leeftijd heeft moeten neerleggen – viel samen met het veertigjarig bestaan van het bedrijf dat enkele jaren geleden werd omgedoopt tot Oostwegel Collection. Het feestdiner was samengesteld uit gerechten die vier decennia geleden al op de allereerste menukaart van Kasteel Erenstein in Kerkrade prijkten: diverse bereidingen van parelhoen, zeeduivel gegaard in saffraan met basilicumolie, zwarte knoflook en diverse bereidingen van tomaat, en als hoofdgerecht: reerug met een cremeux van paddenstoelen in een krachtige wildsaus. Vanzelfsprekend iets moderner opgemaakt dan veertig jaar geleden en voorzien van wat eigentijdse details. Bij Oostwegel Collection heeft de afgelopen veertig jaar de tijd immers ook niet stilgestaan.

Camille Oostwegel sr. greep de viering van het robijnen bedrijfsjubileum tevens aan voor een symbolische bedrijfsoverdracht. Sinds 1 januari dit jaar zwaait zijn 34-jarige zoon Camille (tot voor kort Camille Oostwegel jr.; deze toevoeging geldt sinds kort niet meer) officieel de scepter over het 400 personeelsleden omvattende familiebedrijf en moet sr. genoegen nemen met een zetel in de raad van commissarissen van Oostwegel Collection. De officieuze wisseling van de wacht gisteravond ging onder meer gepaard met de presentatie van een zegelring met daarin het nieuwe familiewapen. De nieuwe directeur kreeg het voor hem bestemde kleinood overigens niet direct overhandigd: het wordt een erfstuk dat aan de hand van Camille sr. blijft prijken totdat deze afscheid heeft genomen van deze wereld. In plaats daarvan kreeg de nieuwe directeur een paar speciaal voor hem ontworpen manchetknopen.

Naast een witgouden broche met een briljant geslepen diamant voor echtgenote Judith waren er ook zegelringen voor Françoise en Michelle, de beide dochters van Oostwegel. Bij de overhandiging van het doosje, keek Michelle haar vader betekenisvol aan en sprak – volkomen onverwacht én tot hilariteit van de genodigden – de onvergetelijke woorden: ‘ja, ik wil’. Een spontaan gegeven ja-woord dat ongetwijfeld de boeken ingaat als de meest gevatte opmerking van de feestelijke avond. 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business, Culinair

Gerelateerd nieuws