Home > Culinair > Feest ter ere van 50-jarig bestaan Bart Ausems

Feest ter ere van 50-jarig bestaan Bart Ausems

Auteur: Maarten van Laarhoven

De Maastrichtse sterrenchef Bart Ausems is 50 jaar geworden en dat vierde hij afgelopen weekend met een feestje voor familie, vrienden, collega’s en vaste gasten, onder wie zijn overbuurman, voormalig Nederlands ambassadeur in Costa Rica en Europarlementariër Jan-Willem Bertens.

Restaurant Rotisserie Tout à Fait, zoals de zaak van Ausems in de Sint Bernardusstraat heet, is al sinds 2002 in het bezit van een Michelinster. Hoewel hij als sterrenchef alle culinaire werkzaamheden in de keuken tot in de puntjes beheerst, staat Ausems voor bekend als getalenteerd rôtisseur, zoals in Frankrijk een gespecialiseerd vleesbereider wordt genoemd.

De Maastrichtse chef leerde het vak bij de legendarische Franse topkok Paul Bocuse, die in januari van dit jaar op 91-jarige leeftijd overleed. Bocuse, de meest invloedrijke kok van de twintigste eeuw, had met zijn restaurant L’Auberge Du Pont de Collonges, in de buurt van Lyon vijftig jaar lang drie sterren in de Michelingids, precies even lang dus als zijn voormalige leerling uit Maastricht nu op de aarde rondwandelt.

Bart Ausems zei eerder dit jaar tegen Chapeau dat hij nog elke dag de inspiratie voelt van Paul Bocuse. „Bij hem heb ik aan de rôti (grill) gestaan, en bij de opening van mijn zaak heb ik meteen een grote rôti laten installeren. Ik bewonderde zijn gevoel voor smaak. Dat vond hij het allerbelangrijkste, niet zozeer hoe het eruit zag. ‘Zorg maar dat het lekker smaakt’, zei hij dan. Er werd alleen met de beste producten gewerkt. Het vak heb ik daar echt wel geleerd. En ik heb altijd grote waardering voor Bocuse gehad, ook al was hij af en toe heel lastig en zeer dominant. Hij was een echte kapitein op het schip, niemand sprak hem tegen.”

Fotografie: Frits Widdershoven

___________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu