Home > Culinair > FEAST: een samenkomst van Spanje en Scandinavië, op het bord en in de zaak

FEAST: een samenkomst van Spanje en Scandinavië, op het bord en in de zaak

Sinds het najaar van 2023 geeft FEAST (nog meer) sjwung aan de Vennestraat in Genk. Van buiten is de zaak in eerste instantie niet direct herkenbaar, eenmaal binnen beland je in een warm, swingend bad waar je niet meer uit wilt. Wij maken kennis met Donaat Barselen en Guy Jeunhomme. Bekend van – en bevriend door – De Kristalijn, maar tegenwoordig dus gezamenlijk kapitein op het schip dat FEAST heet.

Zo’n acht jaar geleden leerden ze elkaar kennen bij de Genkse sterrenzaak De Kristalijn. Donaat stond er in de keuken, Guy in de bediening. De twee gastronomen vonden elkaar in de gezamenlijke liefde voor de Scandinavische en Spaanse keuken. In de jaren die volgden maakten ze diverse foodtours, onder meer naar het bekende NOMA in Kopenhagen. „Tijdens die reizen kwamen we in aanraking met vooruitstrevende concepten, smaken en kooktechnieken waarvan we op het moment zelf niet eens door hadden hoe ontzettend vet ze waren. Dat zette ons aan het denken: wij wilden fine dining anders doen. Verfijnde smaken in een laagdrempelige omgeving en voor dito prijzen.’’

Delen

Bij FEAST komen verfijnde smaken en kooktechnieken uit Scandinavië en Spanje samen met een klassiek Franse basis en vooruitstrevende kooktechnieken. De ingrediënten zijn zo biologisch en zo lokaal mogelijk. Het menu bestaat uit gelijke delen vega, vlees en vis. De formule berust op een á la carte-kaart met zo’n zestien gerechtjes. Elk van die gerechtjes staat heel bewust zonder uitleg op de menukaart. „Ook dat is een kleine antibeweging op de fine dining zoals we die kennen: geen rits aan ingrediënten, maar een menukaart die uitgelegd moet worden. En dat vinden we juist leuk, zo ontstaat interactie en creëren we een band met de gast.’’

Hoewel de gerechten op de kaart – allemaal bedoeld om te delen – in rap tempo veranderen, blijft de opbouw bij elke menu-switch ongeveer gelijk. Zo staat er altijd ceviche, brioche en zuurdesempizza op het menu, zij het elke keer in een ander jasje en met altijd één ingrediënt in de hoofdrol.

Hoewel Donaat van huis uit de keuken bestiert en Guy zich al jaren tussen de gasten begeeft, kiezen de ondernemers er heel bewust voor om bij FEAST geen vaste rol in te nemen maar elkaar juist af te wisselen. Geen vaste chef, en geen vaste sommelier dus, maar gelijke invloeden in de volledige bedrijfsvoering en smaak van FEAST.

Natuurwijn

Net zoals er op het bord aandacht is voor biologisch en natuurlijk, bestaat een groot gedeelte van de wijnkaart van FEAST uit biodynamische en natuurwijnen. Omdat dat beter past bij de formule van de zaak én omdat de kwaliteit van natuurwijnen de laatste jaren aardig in de lift zit. „Waar je jaren geleden nog niet echt kon vertrouwen op de constante kwaliteit van natuurwijnen, zien we de kwaliteit van het natuurproduct inmiddels stabiel is. Dat maakt dat we onze gasten echt kunnen verrassen met wijnen die ze nog niet kenden.’’

Bakkerij

FEAST is gevestigd in de voormalige bakkerij aan de Vennestraat in Genk. Toen Donaat en Guy deze locatie (na een driejarige zoektocht) in de zomer van 2023 voor de eerste keer bezochten, waren ze direct verkocht. „De tuin stond volledig in bloei en de zon sierde, dankzij grote raampartijen aan weerszijden van het pand, de hele zaak. Het was prachtig, we wisten meteen dat dit dé plek was’’, licht Guy toe.

Tijdens een kortstondige verbouwing werd de bakkerij afgelopen herfst omgetoverd tot een restaurant met plek voor 26 gasten, verspreid over twee delen. Het voorste gedeelte, vroeger lunchroom, heeft een minimalistische, Scandinavische touch gekregen en draait volledig om de grote toog die enerzijds bar en anderzijds een analoge jukebox/dj-booth is. Hier staat de gastheer tijdens de service in nauw contact met zijn gasten en kan op verzoek elke LP die in de zaak te vinden is gedraaid worden.

Het achterste gedeelte van de zaak, daar waar vroeger de bakker zijn brood bakte, kunnen gasten plaatsnemen aan lage tafeltjes. Dit gedeelte is aangekleed met warmere kleuren en sfeervolle kussens en lampen, en biedt uitzicht op de semi-open keuken.

Hoefstadstraat 23a, Genk (BE) – feast-gnk.be

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.