Culinair|Wijnen

Eigenaren Château le Pin te gast op de Apostelhoeve

tekst Maarten van Laarhoven

Opnieuw hoog collegiaal bezoek op de Apostelhoeve in Maastricht, het oudste commerciële wijnbedrijf van Nederland. Hadden Matthieu en Julka Hulst en hun beider zonen afgelopen zomer nog de eer de wereldberoemde Californische wijnmaker Tim Mondavi van hun wijnen laten proeven; deze week was het de beurt aan de Belg Jacques Thienpont en zijn echtgenote Fiona Morrison, de eigenaren van het kleine, maar daarom niet minder legendarische Château le Pin in Pomerol, een wijngemeente op de rechteroever van de Gironde in de Bordeauxstreek.

Voor wie de ontwikkelingen in Bordeaux niet elke dag volgt: de wijnen van Château le Pin (tot 2010 bekend als ‘garagewijn’) staan bij veel liefhebbers die het zich kunnen veroorloven om af en toe een fles open te trekken, inmiddels hoger aangeschreven dan die van het nabijgelegen Pétrus. De wijngaard is voor Franse begrippen erg klein; slechts iets meer dan twee hectare, die afhankelijk van de weersomstandigheden jaarlijks tussen de 500 en 600 kisten opleveren. ,,Als je weet dat wij inmiddels twintig hectare hebben, zijn wij in oppervlakte tien keer zo groot als Château le Pin”, aldus Matthieu Hulst. ,,Alleen zijn hun flessen een heel klein beetje duurder dan die van ons.” Ter indicatie: wijnhandel Best of Wines in Bussum heeft een fles 2019 Château le Pin ‘in de aanbieding’ voor 3.895 euro, exclusief BTW.

Jacques Thienpont en Fiona Morrison – zij is de enige Master of Wine in België – was erg onder de indruk van de vineuze voortbrengselen van de Apostelhoeve, aldus Matthieu Hulst. ,,Het was een heel gezellige middag, waarop we het uiteraard vooral over wijn hebben gehad. We hebben onder meer de jaargang 2021 uitvoerig geproefd. Fiona wilde absoluut een fles meenemen om die als ‘piraatfles’ in te zetten in haar proefgezelschap.”

De Apostelhoeve had het ‘hoge bezoek’ te danken aan Karel Mercken, een jonge oenoloog, wiens ouders in Eben-Emael wonen en die net is afgestuurd aan de wijnbouwuniversiteit van Bordeaux, aldus Hulst. ,,Hij belde me een jaar of twaalf geleden op met het verhaal dat hij graag wijnmaker wilde worden en dat hij wilde komen proeven. Hj was toen net 16. Ik heb hem het hele bedrijf laten zien. Inmiddels is hij klaar met zijn studie. Zijn laatste stage liep hij bij Château le Pin. Om zijn stagegevers te bedanken, heeft hij ze uitgenodigd om naar Maastricht te komen. Voor ons een hele eer. Zo zie je maar hoe raar een balletje soms kan rollen.”

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Culinair, Wijnen

,

Apostelhoeve

Gerelateerd nieuws