Home > Culinair > Eerste Limburgse viognier-oogst deels mislukt door hagelschade

Eerste Limburgse viognier-oogst deels mislukt door hagelschade

De eerste commerciële viognier-oogst in Nederland wordt geen onverdeeld succes. ,,Hoewel de druiven er prachtig bijhangen, is de opbrengst als gevolg van een fikse hagelbui op 19 mei veel lager dan aanvankelijk was verwacht,” aldus Matthieu Hulst van de Apostelhoeve in Maastricht. Daar werd de uiterst kwetsbare druif, die met name in de Noordelijke Rhône wijnen van wereldklasse oplevert (Condrieu en Château-Grillet) enkele jaren geleden aangeplant als antwoord op de klimaatverandering. Die dwingt wijnboeren over de hele wereld uit te kijken naar druiven die beter passen bij de toekomstige weersomstandigheden in het gebied waarin ze werkzaam zijn.

De oogst van de viognier, een druivenras dat later rijp wordt dan de andere rassen die op de Apostelhoeve worden verbouwd, begint afhankelijk van de omstandigheden over twee à drie weken, aldus Hulst. Hij en zijn beide zoons, die sinds enkele jaren mede-eigenaar zijn van het allereerste commerciële wijnbedrijf van Nederland, verwachten ondanks de tegenvallende omstandigheden 500 tot 1000 liter wijn van de stokken te kunnen halen. Dat is ongeveer de helft van de hoeveelheid die zonder het noodweer in mei haalbaar was geweest. ,,Jammer, want je zou kunnen zeggen dat 2022 met zijn hoge temperaturen en het grote aantal zonuren een echt viognier-jaar is. Maar we hebben in elk geval genoeg om mee te experimenteren.”

Over de gehele linie is de familie Hulst geenszins ontevreden over het wijnjaar 2022. ,,Toen we op 19 mei, de ochtend na de verjaardag van mijn vrouw met dat enorme noodweer werden geconfronteerd, was ik wat pessimistisch gestemd. Ik zei tegen de jongens: ‘Laten we maar ophouden. We zetten alle mooie plannen voor dit jaar in de ijskast’. Maar toen we ’s middags gingen kijken, bleek het vruchtbeginsel, de bloeiknop, in de meeste gevallen nog onaangetast. Behalve dus de viognier, een hele tere plant die rond die tijd nog volop aan het uitlopen was en het meest heeft geleden van de hagelbui. Maar het fruit dat we hebben kunnen oogsten en nog gaan oogsten is superrijp en mooi gezond. Voor zover ik weet hebben al onze collega’s dezelfde ervaring. Ondanks de lage opbrengst heeft 2022 alles in zich om een prachtig wijnjaar te worden.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.