Home > Culinair > Eén tafel voor achttien gasten op begane grond restaurant Ambrozijn

Eén tafel voor achttien gasten op begane grond restaurant Ambrozijn

Ambrozijn, het nieuwe restaurant van chefkok Sven en diens partner en tevens gastvrouw Joëlle Nijenhuis in Valkenburg, krijgt een voor Limburg unieke formule. Op de begane grond van de zaak in de voormalige Irenekerk aan de Plenkertstraat komt een zogenaamd one-table-restaurant, waar gasten rond de keuken aan de chef’s table eten. De tafel biedt plaats aan totaal achttien personen.

Op de eerste verdieping wordt aan individuele tafels gegeten. In het fine-dining- restaurant kunnen gasten genieten van bites in de namiddag, diner in de avond en op zondag ook van de lunch, zo hebben de beide eigenaren vandaag bekendgemaakt. Restaurant Ambrozijn gaat op vrijdag 3 december open.

De kerk waarin de nieuwe zaak gevestigd is, stamt uit 1891. Het ontwerp wordt toegeschreven aan de beroemde architect Pierre Cuypers. Na een brand in 2018 is de kerk ingrijpend gerestaureerd en verbouwd. Zo is er een nieuw leistenen dak aangebracht, zijn de vloeren opnieuw gelegd en zijn alle in mergel uitgevoerde ramen vernieuwd. De buitenzijde van het rijksmonument is zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat. 

De keuken op de begane grond vormt letterlijk het hart van het restaurant, aldus Sven Nijenhuis, ,,Daaromheen staat de chef’s table, de enige tafel die de begane grond telt. Hier kunnen achttien gasten op individuele reservering op hoge comfortabele stoelen eten, terwijl zij de keukenbrigade letterlijk voor hun neus aan het werk zien. Zij krijgen hun gerechten rechtstreeks vanuit de keuken geserveerd.” 

Op de vide op de eerste verdieping is plaats voor nog eens 28 gasten. ,,Zij eten aan hun eigen tafel en hebben via een doorkijk in de vloer zicht op wat er beneden gebeurt. We hanteren één menu voor beide ruimten en reserveren doe je specifiek voor een van beide ruimten.” 

De menukaart van Ambrozijn biedt een menu van 4 tot 7 gangen en à la carte gerechten. Daarnaast kan vanaf 15.00 uur genoten worden van onderscheidende bites met een goed glas wijn. Lunchen op zondag kan vanaf drie gangen. 

De naam Ambrozijn is afkomstig uit de Griekse mythologie, waarin ambrozijn het voedsel, dan wel de drank van de goden is. Gezien de locatie in deze prachtige voormalige kerk vonden we dit een toepasselijke en mooie korte naam.” 

Joëlle en Sven Nijenhuis hebben als gastvrouw en respectievelijk (sous-)chef ruime ervaring in het topsegment opgedaan in Nederland en België. Beiden werkten ze bij Château Wittem in Wittem en Ralf Berendsen (voorheen La Source) in het Belgische Lanaken. Joëlle heeft daarnaast Harry’s en Tout à Fait in Maastricht op haar cv staan en Sven Damianz in Roermond. Deze laatste werkte verder onder meer als leerlingkok bij onder meer Beluga, Parkheuvel, Ivy, Da Vinci, De Leuf en Château St. Gerlach.

Plenkertstraat 45, Valkenburg (NL) – restaurantambrozijn.nl

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu