Home > Culinair > Een oud Romeins thuisgevoel in Villa de Proosdij

Een oud Romeins thuisgevoel in Villa de Proosdij

De oude Romeinen wisten precies waar ze het in het latere Limburg zoeken moesten, is de eerste gedachte die veel mensen hebben als ze Villa de Proosdij in Klimmen voor het eerst bezoeken. Wie vanuit de weelderige tuinen van de authentieke buitenplaats uitkijkt over het glooiende Limburgse landschap, kan zich helemaal voorstellen dat de eerste ‘Italianen’ op deze innemende plek aan de Via Belgica een heerlijk thuisgevoel moeten hebben gehad.

En juist dat oude Romeinse thuisgevoel proberen de huidige eigenaren van Villa de Proosdij opnieuw op te roepen door de van oorsprong Romeinse tuinen van 20.000 m2 rond de villa op basis van antieke bronnen in oude luister te herstellen. „Het is een dermate groot project dat het in de Euregio zijn weerga niet kent,” legt Jasper Habets, sinds twee jaar directeur van de evenementenlocatie, vol enthousiasme uit.

Zijn ouders verwierven het Rijksmonument (en tevens officiële trouwlocatie van de gemeente Voerendaal) inclusief park tien jaar geleden. De bedoeling was het landgoed met zijn tot de verbeelding sprekende geschiedenis – het was ooit eigendom van Gerberga van Sachsen, gemalin van de West-Frankische koning Lodewijk IV – opnieuw tot ontwikkeling te brengen.

Die opzet lijkt geslaagd, zo kan iedereen die overweegt er een exclusief feest of presentatie te geven (of er te gaan trouwen) zelf zien. Met hulp van het Thermenmuseum en de universiteiten van Wageningen, Chicago en het Britse Warwick wordt het landgoed in de oude Romeinse glorie teruggebracht. De eerste resultaten zijn al zichtbaar. Ook de villa zelf is gerestaureerd. Dat geldt ook voor de gewelvenkelders en bijgebouwen, die eveneens beschikbaar zijn voor gasten.

Bij Villa de Proosdij doen ze graag waar ze goed in zijn: mensen die een (trouw)feest of een exclusief evenement willen geven compleet ‘ontzorgen’. „Soms wordt slechts gezegd: ‘Bedenk maar een feest, bepaal een datum en vertel maar hoeveel gasten ik mag uitnodigen’,” vertelt Jasper Habets. „Wij doen dat graag en wij doen dat goed, want als familiebedrijf streven we ernaar onze gasten alle aandacht te geven.”

Villa de Proosdij onderscheidt zich met feesten en partijen (van 6 tot 400 personen) en kan eigenlijk alle stijlen aan: ‘zakelijk en eigentijds’, maar ook ‘jong’, liefst met een vleugje romantiek. De ideale locatie dus voor toekomstige echtelieden om elkaar het jawoord te geven. „Het moet wat ons betreft chique en goed zijn, maar met een zekere laisser faire,” zegt Habets.

Naast het ontzorgen van gasten organiseert de familie ook zelf bijzondere evenementen, zoals het jachtdiner in november na de jaarlijkse jacht. De ‘Romeinse’ kippen die rondscharrelen worden daarbij ontzien. „Zouden er nog mensen zijn die weten dat ‘onze kip’ in deze contreien is geïntroduceerd door de Romeinen?”

Villa de Proosdij
Klimmenderstraat 2, 6343 AC Klimmen
0031 (0) 45 405 3210
www.villadeproosdij.nl
info@villadeproosdij.nl

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.