Een ‘nobele’ start met Château d’Yquem
‘Een van de allermooiste wijnen ter wereld’
Het is alweer maart, zo snel gaat het na een hectische start van het jaar, waarin we eindelijk ons eigen restaurant Notable in Echt konden openen.
In plaats van met een kurkentrekker in mijn handen te staan, was ik de afgelopen maanden met kwasten, schroevendraaiers en dweilen aan de slag. Op zaterdag 1 februari was het dan eindelijk zo ver; ons eigen restaurant ging na héél lang wachten open. Op die eerste dag mocht ik gelijk één van de allermooiste wijnen ter wereld serveren, een wijn uit een categorie die niet zo populair is: zoete wijn.
Zoete wijn kan uiteraard op meerdere manieren geproduceerd worden. Over de beroemde versterkte wijnen heb ik eerder al een artikel geschreven. Vandaag heb ik het over de wijnen die gemaakt worden met nobele rot. Dat is een schimmel die onder bepaalde omstandigheden juist gunstig kan zijn voor de wijnproductie. Dat zit zo: als nobele rot in de druiven komt, voedt deze zich met de inhoud van de druif en veroorzaakt uitdroging middels perforaties in de druivenschil. Zo wordt de concentratie van suiker en zuren steeds hoger, en vormt het de basis voor een zoete, complexe wijn.
Door de ongelijke verspreiding van de rot door de wijngaard, is ook de oogst anders dan normaal. Hier wordt niet alles tegelijk geoogst, maar er wordt meerdere keren (meestal drie tot vier keer) door de wijngaard gegaan om alleen de juiste druiven te oogsten. Toch kan nobele rot ook gevaarlijk zijn voor de druiven; als de condities in de wijngaard niet goed zijn, kan nobele rot omslaan in grijze rot en de oogst verpesten.
De zoete wijn die ik mocht serveren was een Château d’Yquem uit het jaar 2005. De heilige graal van de Sauternes in Bordeaux. Semillon met sauvignon blanc, gefermenteerd en gerijpt op barrique. 150 gram restzoet per liter en 13,5 procent alcohol. Voor een wijn van bijna 20 jaar oud nog steeds jong en bomvol met gedroogd fruit. Mede dankzij de nobele rot, dus.
Ik schonk deze wijn naast een dessert met aardpeer, cacao, hazelnoot, koffie en brioche ijs, al zou hij ook zeker niet misstaan naast stevige blauwe kazen of voorgerechten met een hoog vetgehalte, denk aan foie gras of buikspek.
Ik voelde me een bofkont om gelijk op de eerste dag al zo’n mooie wijn te mogen serveren.