Home > Culinair > ‘Voor mij een gin graag, een Jeker Gin!’

‘Voor mij een gin graag, een Jeker Gin!’

Maastricht heeft veel eigen bieren en wijnen. Hoe leuk zou het zijn om daar een lokale gin aan toe te voegen? In coronatijd sloegen drie ondernemende buren uit de wijk St. Pieter aan het stoken en experimenteren. Hun ‘florale meesterwerk’ JEKER Gin (JKR Gin) is nu te koop bij geselecteerde slijterijen, cafés en restaurants in Zuid-Limburg.

Bij een beetje mooi weer borrelden de ginstokers Marcel Adriaens, Tim van Oevelen en Brian Beelen de vrijdagmiddagen vóór coronatijd steevast in hun eigen straat. Een zelfgemaakte bank voor de deur, borrelnootjes en natuurlijk: de perfecte gin-tonic! Maar het is toch eigenlijk te gek, besloten de mannen met de cocktail in het bolle glas: elke zichzelf respecterende stad heeft zijn eigen kwalitatieve gin. Behalve Maastricht, die prachtige stad waar we met zijn allen zoveel van houden.

Lichtpuntje in coronatijd

“We dachten: hoe leuk zou het zijn om een Maastrichtse gin te maken”, vertelt Tim van Oevelen. “Tijdens de eerste coronagolf begon ons idee echt te leven. Over corona waren we snel uitgesproken. JKR Gin werd topic nummer één.”

Stoken en mixen

‘Op mijn verjaardag kreeg ik van de mannen een workshop ‘Make Your own Gin’ cadeau’, vervolgt Tim “Bij de Bottle Distillery in Eindhoven stookten we samen onze eerste gin. Dat was erg gezellig en interessant.”

,,We bleken er ook echt goed in te zijn”, aldus Marcel. En dus besloten de drie ondernemers er samen met de Bottle Distillery  serieus werk van te maken. Er volgde een lang en intensief proces van stoken, mixen, experimenteren en proeven.

Bloemrijke gin

Sinds enkele weken is JKR Gin te koop bij onder meer Local7 (online) en Slijterij St. Pieter. Zodra de coronamaatregelen versoepeld worden, is de Maastrichtse gin te bestellen in de cafés en restaurants waar de ginstokers zelf graag komen. Zoals Harry’s, Bar-Restaurant Villeneuve en Cinq.

De kernvraag is natuurlijk: wat maakt JKR Gin typisch Maastrichts? Tim: ,,Ja, het was een hele uitdaging om de stad te vangen in een smaak. We zijn ons gaan verdiepen in kruiden en bloemen die uniek zijn voor onze omgeving. Al snel stuitten we in de boeken op het bloemetje de Kleine Pimpernel en het kruid Wilde Marjolein. We hadden geen idee hoe deze ingrediënten zouden smaken. Maar het pakte goed uit. Door de Kleine Pimpernel en de Wilde Marjolein te stoken en ze mixen met andere smaakmakers, zoals zoethout, koriander en citroenschil, kwam er een verrassende milde, bloemrijke gin uit.”

“Een floraal meesterwerk”, zegt Marcel  lachend. “Als cocktail ideaal in combinatie met een sinaasappel of rozemarijn en Indian Tonic Fever”, aldus Brian.

Cadeautje

Niet alleen de frisse, bloemige smaak, ook de verpakking maakt van JKR Gin een cadeautje in deze donkere dagen voor kerst. Tim: “Op de fles staat een plattegrond van het Jekerdal met in het kort het verhaal achter JKR Gin. Dat maakt de fles ook leuk om naar te kijken, voor het geval hij snel leeg is.”

,,Door corona is het niet de meest ideale tijd om een gin op de markt te brengen. Maar wij hopen dat JKR Gin in betere tijden uitgroeit tot dé gin in Maastricht”, zegt Marcel. ,,En dat de inwoners op de terrassen en aan de bars zeggen: ‘Voor mij een gin graag, een Jeker Gin !’”

Voor verkooppunten en meer informatie: www.jkrgin.nl

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.