Home > Culinair > Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland over de corona-crisis

Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland over de corona-crisis

Het coronavirus heeft ons in zijn macht en de wereld staat even stil. Het is geen gemakkelijke tijd. Het officiële overheidsstandpunt is dat we er alleen doorheen komen als we de handen ineenslaan. Chapeau Magazine spreekt de komende tijd met relaties over de manier waarop zij met de corona-crisis omgaan. Over hoe ze het aanpakken en hoe ze – ondanks alle onzekerheid – positief blijven. Vandaag Maastrichtenaar Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Het klinkt misschien een beetje vreemd, zegt Maastrichtenaar Dirk Beljaarts. ,,Maar soms heb je als branche een crisis nodig om eens goed te kunnen laten zien wat je sociaal-maatschappelijke rol is. De cafés en restaurants zijn nu precies een week gesloten. Langzaamaan wordt duidelijk hoe belangrijk de horeca is voor de samenleving: mensen zijn opeens aan huis gekluisterd en komen niet meer op plekken waar ze hun verhaal kwijt kunnen, waar ze anderen kunnen ontmoeten, waar ze even kunnen uithuilen als dat nodig is, waar ze kunnen genieten… en niet te vergeten: waar ze verliefd kunnen worden. Dat gemis begint nu pas door te dringen.”

Ruim twee jaar is de aan de Hotel Management School Maastricht opgeleide Dirk Beljaarts – tevens lid van de Sociaal Economische Raad – nu algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland. In al die tijd heeft hij het nog nooit zo druk gehad als nu. ,,We worden overstelpt door hulpvragen vanuit onze achterban, die bestaat uit zo’n 20.000 leden verspreid over heel Nederland. De toon van alle gesprekken die wij voeren – in ons callcenter werken wij non-stop met acht à negen mensen – varieert. Sommige ondernemers zijn in paniek, omdat ze vrezen dat door de gedwongen sluiting een faillissement onafwendbaar is. Andere ondernemers zijn bezorgd. Om hun personeel, vanwege het feit dat ze hun vaste lasten niet kunnen betalen. In tegenstelling tot veel grotere ondernemingen hebben horeca-ondernemers vaak maar weinig vet op de ribben. Doordat de marges door de bank genomen toch al klein zijn, dreigen veel horeca-ondernemers in acute liquiditeitsproblemen te komen. Wij proberen zo goed als mogelijk te helpen door hen te wijzen op de concrete mogelijkheden die ze hebben. Daarnaast luisteren we naar hun verhalen, zodat we precies weten wat zich afspeelt in de branche.”

Dat laatste wordt duidelijk zeer gewaardeerd, zegt Beljaarts. ,,Er is heus niet alleen maar paniek. Er zijn ook genoeg leden die ons heel lief opbellen om ons een compliment te maken. Nog nooit hebben we in één week tijd zoveel taart, gebak en andere verrassingen bezorgd gekregen als nu. Het mooie van deze voor horeca-ondernemers verschrikkelijk onzekere tijd is dat je kunt laten zien wat je als brancheorganisatie waard bent en dat je ertoe doet.”

Toen de Nederlandse horeca precies een week geleden om half zes ‘a avonds te horen kreeg dat ze een half uur later moest sluiten, was dat voor veel ondernemers een mokerslag, zegt Beljaarts. ,,Maar wij als organisatie waren erop voorbereid. Nog diezelfde avond legden we bij het kabinet een onderbouwde claim van 5,1 miljard euro neer voor noodmaatregelen om de Nederlandse horeca te ondersteunen. Die claim was niet lang daarna een van de onderwerpen in het journaal en werd de volgende dag onderdeel van het kabinetsberaad. Laat één ding duidelijk zijn: in dit specifieke geval kun je niet spreken van ondernemersrisico. Dit is onmacht, iets waarvoor je de horecabranche niet kunt laten opdraaien.”

Belangrijk is verder dat er niet alleen wordt gekeken naar nu, maar ook alvast naar over een paar maanden, aldus Beljaarts. ,,We moeten ervoor zorgen dat de cafés en restaurants weer vol zitten op het moment dat we de corona-crisis achter de rug hebben. Ik ben blij met het feit dat er vanuit de individuele ondernemers spontane ideeën opborrelen om de zaak toch nog enigszins draaiende te houden. Om hen daarbij op weg te helpen hebben we Helpdehoreca.nl gelanceerd, een eigen platform, dat wordt ondersteund door alle grote Nederlandse brouwerijen en horecagroothandels. Gasten kunnen er veilig – en zonder dat er ook maar één cent aan de strijkstok blijft hangen – een tegoedbon kopen, die ze later in het jaar kunnen verzilveren. Het geld gaat rechtsreeks naar de ondernemer, zodat die over cash beschikt, waardoor hij bijvoorbeeld de huur en andere kosten kan blijven doorbetalen. Als er onverhoopt iets misgaat, krijgen de mensen bovendien hun geld terug.”

Het platform lijkt een lichtpuntje in barre tijden. ,,Er hebben zich al zo’n 4000 ondernemers aangemeld. Afgelopen zaterdag hadden we al voor meer dan een ton verkocht. We hopen dat dit heel groot wordt en dat mensen gaan beseffen dat de horeca van groot belang is voor de samenleving.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu