Home > Culinair > Dineren in de natuur bij pop-up restaurant ‘Veldkas’

Dineren in de natuur bij pop-up restaurant ‘Veldkas’

De coronacrisis heeft veel sectoren hard getroffen. Maar waar steeds meer branches enig zicht op de toekomst hebben middels een of meerdere stippen aan de horizon, tasten ondernemers in de evenementenbranche nog in het duister. Hoe lang het nog duurt voordat er weer grootschalige evenementen mogen worden gehouden, is een vraag vooralsnog waar niemand antwoord op weet, en dus laten steeds meer ondernemers hun creativiteit gelden.

Zo ook Erik Stevens van Erik Stevens Catering in Eijsden. Zelf organiseert hij met zijn onderneming weliswaar geen evenementen, de evenementenbranche is wel zijn grootste opdrachtgever. De crisis komt dan ook hard bij hem binnen. ,,We hebben amper iets te doen, af en toe een bestelling voor particulieren en dat is het wel’’, vertelt hij. En dus ging ook deze ondernemer nadenken over een innovatieve oplossing voor zijn ‘probleem’.

Die oplossing was vrij snel gevonden. Verwacht wordt immers dat komende zomer veel Nederlandse toeristen ervoor kiezen hun vakantie door te brengen in eigen land en zelfs in de eigen streek. Dus lag een pop-up-restaurant op een mooie plek waar mensen in alle rust kunnen genieten van alles wat Zuid-Limburg heeft te bieden min of meer voor de hand.

Stevens vond onmiddellijk steun in zijn vrienden van B&B Hei15 op de Mescherhei en Marc van Hees van tentenverhuurder Tenmar, die door het stilliggen van de evenementenbranche ook tijdelijk zonder werk zit.

In rap tempo werden de plannen voor Veldkas geconcretiseerd, een nieuwe formule op de Mescherhei- een locatie die door Stefan en Julie van Hei15 ter beschikking wordt gesteld -, die niet één groot pop-up restaurant omvat, maar eigenlijk tien kleine. Op tien grote houten vlonders worden de komende twee weken tien glazen kassen geplaatst, die vanaf 17 juni geopend zijn als restaurant voor elk maximaal zes personen. ,,Op deze unieke ligging genieten onze gasten deze zomer van een 360 graden uitzicht over het Maasdal, met als absoluut hoogtepunt een prachtige zonsondergang over de Sint Pietersberg.’’

Voor een gesplitste indeling van het pop-up restaurant is bewust gekozen om mensen onbezorgd te kunnen laten genieten van elkaars intieme gezelschap. Ook binnen de kassen is rekening gehouden met de anderhalve meter maatregel. De grootte van de vlonders laten het bovendien toe om bij mooi weer buiten, midden in te natuur, te dineren. Met deze setting van de veldkas-diners willen Erik Stevens en zijn compangons mens en natuur op een eigentijdse manier verbinden. ,,Deze prachtige plek moeten we koesteren. Voor elke veldkas-reservering planten we in de toekomst dan ook een boom om onze CO2 uitstoot te compenseren. Het is immers niet meer van deze tijd om alleen maar te nemen van de natuur zonder iets terug te geven.’’

De locatie midden in de natuur verraadt al een beetje wat er op het bord zal verschijnen: het wisselende viergangenkeuzemenu (waarbij gasten bij elke gang kunnen kiezen tussen vlees, vis of vega) is gebaseerd op producten uit de streek. Veldkas is voor Tenmar, B&B Hei15 en Erik Stevens een mooie kans is om zichzelf in deze moeilijke periode op een originele manier te presenteren. Daarnaast biedt het de kans om streekleveranciers, die nu ook in zwaar weer verkeren, omzet te gunnen. Het initiatief wordt gesteund door het corona kickstartfonds van Economische Samenwerking Zuid-Limburg die een subsidie heeft toegekend.

Veldkas zal vanaf 17 juni geopend zijn, van woensdag tot en met zondag. Alle diners starten op hetzelfde tijdstip (tussen 17.30 uur en 18 uur). De gasten mogen tot maximaal 23 uur blijven zitten. ,,Daarna moeten we deze plek ook gewoon weer even teruggeven aan de natuur, zodat bijvoorbeeld ook de reeën de kans hebben om in alle rust rond te wandelen in dit prachtige gebied.’’

Schaapsweideweg, Sint Geertruid (NL) – veldkas.nl

hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.