Culinair

De Varkenshoederij Kuusj opent Vleesatelier Kuusj & Ko

tekst Demy Janssen

In de dorpskern van Mechelen (NL) werd begin deze maand Vleesatelier Kuusj & Ko geopend, een initiatief van De Varkenshoederij Kuusj waar het allemaal draait om diervriendelijk, biologisch vlees uit de eigen streek.

Het verhaal van Varkenshoederij Kuusj begint in 2016. „We kwamen er tijdens onze stage achter dat er de afgelopen jaren een voedselindustrie is ontstaan waarin het dier zijn natuurlijke gedrag niet meer kon vertonen’’, vertelt medeoprichter Amy Heuts (24). „Dat het dier – en het varken zeker – meer als machine werd gezien dan als dier. We startten Kuusj met de gedachte dat varkens een leven in natuurlijke vrijheid moesten hebben. Een plek waar ze in harmonie met de natuur – en niet ten koste van de natuur – konden leven.’’ Die plek vinden Amy en Joshua van Wersch (29) aan de rand van Mechelen, in het gehuchtje Hilleshagen. De varkens die ze hier hoeden krijgen alle ruimte om stressvrij te leven en alleen het beste voer. Ze worden twee keer zo oud als normaal is in de industrie.

Die manier van werken, en het uitzonderlijke stukje vlees dat het onder de streep oplevert, maakt Kuusj algauw geliefd. Onder locals, maar vooral ook in de (lokale) (top)gastronomie. Chefs zoals Hans Kinkartz van Atelier (*) in Gulpen, Robert Levels van Château Neercanne (*) en Hans van Wolde van Brut172 (**) in Reijmerstok werken graag met het Mechelse varkensvlees. „Niet zo lang geleden noemde een topchef ons varkensvlees zelfs het ‘nieuwe wagyu’. Een gigantisch compliment, zeker als je je bedenkt dat varkensvlees de afgelopen jaren een minder goede naam heeft gekregen.’’

In 2020 breidt Kuusj verder uit met een eigen vleesverwerkingstak, om zo de kwaliteit van het vlees van big tot bord te kunnen garanderen. Eind 2024 ontstaat de droom om een vervolgstap te zetten in de vorm van een eigen vleesatelier waar niet alleen de producten van Kuusj, maar ook die van lokale partners een plekje krijgen. „Je ziet meer en meer boeren in de streek die willen boeren zoals wij, maar die geen eerlijke prijs kunnen krijgen voor hun product, waardoor dat product de handel in gaat. Doodzonde, vonden wij.’’

Benieuwd naar het hele verhaal van Kuusj? In samenwerking met de varkenshoederij mag Chapeau dit voorjaar één Kuusje Safari voor twee personen weggeven. Meld je aan voor Chapeau’s nieuwsbrief om kans te maken!

Alsof het zo moet zijn, kondigt de Mechelse Slagerij Lenoir eind 2024 aan na 99 jaar de deuren te sluiten. Op vrijdag 7 maart opende daar, in de dorpskern van Mechelen, Vleesatelier Kuusj & Ko. Waarbij de & Ko staat voor alle partners die een plekje krijgen in de vitrines. „We werken samen met legio lokale boeren die hetzelfde niveau van duurzaamheid en dierenwelzijn nastreven als wij. Een keer per week gaan we de ‘boer op’ en zoeken bij elk van die partners een dier uit, dat we dan weer zelf verwerken voor de verkoop.’’

Behalve vlees – van koe en rund tot kip en kalkoen – vinden we in het assortiment van Vleesatelier Kuusj & Ko ook Geulforel, lokale bijproducten zoals frietjes en hamburgerbroodjes, bieren en andere dranken van de brouwerijen Vakwerk en Gulpener en andere streekproducten.

Hoofdstraat 63, Mechelen (NL) – devarkenshoederij.nl

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Culinair

Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Aan Chapeau Magazine verbonden sinds haar stage eind 2016. Demy ontwikkelde zich in de afgelopen jaren tot een vaste waarde binnen het team van Chapeau, met een takenpakket dat varieert van creatie tot commercie, van productie tot presentatie en alles ertussenin. Maar het allerliefste schrijft Demy over de (de smaak van) Limburgse gastronomie. Dat is dan ook waar je de grootste kans hebt Demy op haar vrije avonden en in de weekenden te treffen.

Demy Janssen 's topic(s):
Culinair, Uitgelicht

Gerelateerd nieuws