Home > Culinair > De smaak van Belgisch Limburg bij Kampernoelie

De smaak van Belgisch Limburg bij Kampernoelie

Verscholen aan de rand van het Belgische Hoeselt ligt Kampernoelie. Een ruim restaurant met een exotisch interieur, waar gastvrouw Cindy Aarts haar gasten thuis laat voelen en waar chef Willem Kamphuis met lokale ingrediënten wekelijks wisselende menu’s creëert.

Eigenaren restaurant Kampernoelie België

Cindy en Willem leerden elkaar zestien jaar geleden kennen. Liefde op het eerste gezicht. Het betekende voor Cindy bijna als vanzelfsprekend dat ze haar carrière in de communicatie inruilde voor een baan in de horeca. „Willem heeft altijd gezegd dat hij ooit iets voor zichzelf wilde beginnen, dat leek me ook wel wat. Het bruisende horecaleven in plaats van een kantoorbaan…’’

Terwijl Willem ervaring opdeed in de keukens van restaurants zoals De Mijlpaal (Tongeren) en Innesto (Zonhoven), dompelde Cindy zich als onderdeel van het team van De Kwizien in Hasselt onder in het gastvrouwschap. In 2016 opende het koppel de deuren van Kampernoelie. Aanvankelijk gevestigd in een knus café in Rijkhoven, inmiddels al vier jaar in een ruim pand aan de rand van Hoeselt. „Een prachtige plek met een terras met uitzicht en ruimte voor logies, al laten die laatste nog even op zich wachten.’’

Hoewel Willem in principe de keuken bestierd en Cindy gedurende de hele service goedlachs door de zaak zwiert, doen de twee achter de schermen eigenlijk bijna alles samen. „We zijn alleen in de avonduren open, overdag staan we samen in de keuken. Daar houdt Cindy zich bezig met het maken van verse pasta’s en huisgemaakt brood, terwijl ik de mise en place draai voor de rest van het menu’’, licht Willem toe. Ook in de avonduren staan Cindy en Willem er meestal alleen voor, een bewuste keuze die mede mogelijk wordt gemaakt door de menuformule.

 Oesterzwam

Wie bij Kampernoelie aan tafel schuift voor het diner, heeft de keuze uit één menu in vier of vijf gangen. Om ervoor te zorgen dat vaste gasten geen twee keer hetzelfde hoeven te eten, en de chef zijn creativiteit in de keuken kwijt kan, wisselt elke week één van die vijf gerechten. „Zo wisselt het complete menu één keer per maand en houden we de uitvoering ervan behapbaar voor ons kleine team’’. licht de chef toe. Voor het hoofdgerecht is altijd de keuze tussen vlees of vis. Anders dan in andere restaurants krijg je bij Kampernoelie in allebei de varianten dezelfde garnituren.

In zijn creaties volgt Willem een Frans-Belgische basis. Hij kijkt zoveel mogelijk naar wat het seizoen en de streek te bieden hebben. Zo zul je dan ook niet vaak één gerecht twee keer terugzien op de kaart, maar keren bepaalde ingrediënten zoals zalm en asperges wel elk jaar opnieuw – in een andere hoedanigheid – terug op de kaart. De naam Kampernoelie betekent in het oud-Belgisch letterlijk ‘de oesterzwam’. Het is een knipoog naar de belangrijke rol die de streek in de formule speelt.

Restaurant Kampernoelie haute cuisine België
Restaurant Kampernoelie haute cuisine België

Klassiek

Het menu van Kampernoelie mag dan wekelijks worden aangepast, een klassieker is er wel degelijk: de dame blanche. Een dessert-klassieker die met name in Belgische gastronomie nog altijd op veel plekken op de menukaart staat. Simpel maar effectief, bij Kampernoelie wordt de dame blanche altijd aan tafel bereid. Dat betekent een goede bol vers vanille-ijs, een ruime hoeveelheid warme chocoladesaus, een chocoladezegel en een grote portie hemelse slagroom. Geen wonder dat klanten hiervoor terugkomen. Al is de pumpkin pie met huisgemaakte gember-sorbet die deze winter op de kaart staat ook zeker het proeven waard. Je doet er dan ook goed aan om bij een bezoekje aan Kampernoelie beide desserts te bestellen!

Bergstraat 55, Hoeselt (BE) – kampernoelie.com

Restaurant Kampernoelie haute cuisine België
Restaurant Kampernoelie haute cuisine België
hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.