Home > Culinair > De mediterrane herfstsmaken van Luster

De mediterrane herfstsmaken van Luster

Met de komst van een nieuwe chef in de keuken van Luster, kwam dit najaar ook een nieuwe menukaart in het Maastrichtse restaurant. De Griekse chef en zijn Italiaanse ‘sous’, staken daarvoor bestaande gerechten in een nieuw mediterraan jasje, voegden de nodige herfstsmaken toe en haalden wat klassiekers terug uit de kast. Wij gaan proeven!

Chin chin

Zeg je Luster, dan zeg je cocktails. Bij de vraag wat voor aperitief we lusten, hoeven we dan ook niet zo lang te twijfelen. Ook op de cocktailkaart staan nieuwkomers en die willen we wel proeven. Op aanraden van de gastvrouw kiest de tafelgenoot voor Lady Lips. Aardbei infused Aperol met Sir Edmond Gin, citroen, eiwit en agave. Verrassend zomers voor een herfstkaart maar daardoor niet minder lekker. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Una Paloma, hibiscus, rode peper, limoen, grapefruit en in de hoofdrol tequila.

Formule

Luster is al sinds dag één onveranderd populair onder locals en toeristen. Door de smaken op de kaart, maar zeker ook door de indeling ervan. Je kunt hier immers op elk moment van de dag een drankje doen en er wat lekkers bij bestellen, ongeacht de vraag hoeveel trek je hebt. Daar blijkt met name de shared dining selectie de uitkomst; perfect voor bij de borrel maar ook als voorgerecht. Wij proeven vandaag de tonijn tataki met aubergine, tomaat en bijzonder spicy paprika crème. De steak tartaar wordt geserveerd met krokant eigeel en tempura crisp, en valt goed in de smaak. Hoewel we in het gerechtje van de burrata een kleine crunch missen, gaan de burrata, pompoen en vijg mooi samen. Bovendien passen ze goed bij deze tijd van het jaar.

To follow

Tussen de gangen door worden we nog verrast met een persoonlijke favoriet: arancini. De krokante risottoballetjes zijn vandaag gevuld met parmaham en parmezaan, en geserveerd op een bedje van manchego.

Voor het hoofdgerecht – wij kiezen ze vandaag te delen – een malse bavette, krokante aardappel millefeuille en een dashi-botersaus. Anders dan ik gewend ben is die laatste niet opgeklopt. Dat mag de pret absoluut niet drukken. De ingrediënten gaan als een goed huwelijk samen. De eendenborst op het andere bordje is, samen met de terriyaki-gelakte prei, drie uur sous vide gegaard en wordt geserveerd met pastinaak en rode wijnsaus. De side van gefrituurde bloemkool met tahini, gel van rode biet en parmezaan, is krokant en vol van smaak.

Opbeurend

We sluiten af met vrij eenvoudig maar zeer doeltreffend dessert. Tiramisu is er bij mij met de paplepel ingegoten: mam is groot fan en dus moet ik er ook al een aantal decennia met grote regelmaat aan geloven. Enkele jaren geleden kwam ik tot dat ontdekking dat tira mi sù in het Italiaans letterlijk vertaald ‘trek me op’, als in ‘beur me op’, betekent, daarmee refererend aan de helende kracht van het smeuïge dessert. En daar slaagt deze niet-traditionele variant met vlag en wimpel voor. De tiramisu van Luster is namelijk à la minute gemaakt. De crème is zo vol en romig als verwacht mag worden van het bekende Italiaanse dessert, maar de lange vingers zijn pas op het laatste moment door de koffie en likeur gehaald waardoor ze nog enorm knapperig zijn.

En zo blijft Luster ook met de nieuwe keukenbrigade en menukaart dé plek waar je volop kunt genieten van doordachte smaakcombinaties in de vorm van ultiem comfort food. Voor elke smaak, en voor elk moment van de dag.

Vrijthof 10, Maastricht (NL) – luster.nl

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.