Home > Culinair > De Mangerie: stijlvol tafelen met een heerlijk uitzicht over de Maas

De Mangerie: stijlvol tafelen met een heerlijk uitzicht over de Maas

Auteur: Demy Janssen

Er zijn verschillende manieren om te voet je weg te vinden naar De Mangerie, het restaurant van Hotel Crowne Plaza Maastricht. Zo kun je een stukje door het historische doch hippe Wyck lopen, of over het architectonische Plein 1992. Zelf begin ik het liefst in de stad. Vanaf de Sint Servaasbrug of de Hoeg Brögk is het telkens weer genieten van een 360 graden uitzicht over Maastricht, Wyck en de Maas. Ik kies vandaag de route over de Hoeg Brögk.

Panoramisch uitzicht

Vanaf de voetgangersbrug vang ik mijn eerste glimp van het terras van de Mangerie. Over dit terras is al veel geschreven. Niet gek vind ik, vanaf het terras geniet je van een soortgelijk panoramisch uitzicht als van bovenop de voetgangersbrug. Het terras van de Mangerie loopt helemaal om de voorzijde van de zaak heen, wat betekent dat je er in feite geen enkel zonnestraaltje hoeft te missen. Wakker worden in de ochtendzon aan de oostzijde, en lekker borrelen bij zonsondergang aan de westzijde. Het terras van de Mangerie is een echte ontmoetingsplek voor locals, weet Astrid Blom, F&B-manager van de Mangerie me later te vertellen.

Ook vandaag ligt het terras er weer prachtig bij. Dat zal ook nog wel even zo blijven, want er wordt een zonnige nazomer voorspeld. En die Indian Summer is de laatste mogelijkheid om op dít terras van de Mangerie te lunchen, te dineren, te high-tea’en of te borrelen. Volgend voorjaar introduceert de Mangerie een geheel nieuw terras

concept. Alles krijgt een nieuwe look and feel, van exterieur tot menukaart en de opmaak van de gerechten. Het klassieke exterieur dat er nu nog zo mooi bij ligt, zal dan plaats maken voor een meer trendy variant. Op die manier willen Astrid Blom en haar team de Mangerie toegankelijker maken voor een groter publiek. Hoe het nieuwe terras er uit gaat zien, blijft tot ongeveer maart 2019 een grote verrassing.

Inspannen of ontspannen in de bar

Langs een gezellig gevuld terras loop ik de Mangerie binnen. Hier is het dankzij het weer rustig. Een ontvangstdesk aan mijn linkerzijde doet geloven dat gasten hier normaal voor hun lunch of diner ontvangen worden. Alvorens naar het restaurant te lopen, keer ik rechtsom, naar de bar van Crowne Plaza Maastricht, genaamd bar & loungeclub d’Artagnan. Deze is gevuld met loungemeubilair, hoge tafels, barstoelen en ‘normale’ tafels met uiterst comfortabele kuipjes om in te zitten. Dit is dé plek om even af te schakelen na een lange werkdag, een dagje shoppen in de regio, of een dag volop genieten van het mooie Maastricht. In de bar wordt een speciale bar-kaart gehanteerd. De gerechten op deze kaart zijn wat laagdrempeliger dan op de all-day dining kaart.

In de bar wordt ook met grote regelmaat een aperitief of digestief genuttigd, of in alle rust gewacht totdat er een tafeltje beschikbaar komt. Behalve ontspannen, kun je in bar & loungeclub d’Artagnan ook terecht voor een zakelijke bespreking.

Klassiek-chic met een heerlijk uitzicht

Het restaurant van de Mangerie is ruim en licht. De grote ramen aan de voorzijde laten veel licht binnen en zorgen ervoor dat je niet alleen bij lekker weer kunt genieten van een panoramisch uitzicht. Dankzij de grote ramen kun je bij de Mangerie ook bij slecht weer ‘op het terras zitten’. De zaak is met lichte kleuren en tinten van paars ingericht. Het interieur van de zaak is het beste te omschrijven als klassiek-chique.

  

Sierlijke scheidingswanden halverwege de zaak vormen een soort scheiding tussen keuken en restaurant. In de ochtend of voor speciale gelegenheden, worden deze wanden weggehaald en vind je op deze plek het buffet. De keuken ligt het buffet, waardoor je vanuit het restaurant het reilen en zeilen in de keuken op de achtergrond meekrijgt.

In deze keuken is de keukenbrigade onder leiding van Remy Mooren de hele dag druk in de weer. In het restaurant van de Mangerie hanteren ze de hele dag door dezelfde menukaart: de all-day dining kaart. Zodra komend voorjaar het exterieur van de Mangerie vernieuwd wordt, zal er ook in de keuken het een en ander veranderen. De mediterrane invloeden blijven, evenals de fruits de mer – waar de Mangerie bekend om staat. Ook zal de menukaart iedere zes tot acht weken aangepast worden aan het jaargetijde. Het grote verschil zal ‘m gaan zitten in de opmaak van de borden. Klassiek servies wordt ingeruild voor iets moderner servies en een hippere en vlottere opmaak van de gerechten moet er ook weer voor zorgen dat de Mangerie toegankelijker wordt voor een breder publiek.

Alles kan

Typerend aan de Mangerie is dat eigenlijk alles er kan, zo biedt de all-day dining kaart de gelegenheid om de hele dag door van een uitgebreide maaltijd te genieten. Op de bar-kaart staan de meer traditionele lunch-gerechten zoals broodjes, salades en soepen, borrelhapjes en laagdrempelige hoofdgerechten. Mocht je echter in het restaurant zitten dan kun je ook gewoon gerechten van de all-day dining kaart bestellen en vice versa.

Wanneer Maastricht zich weer opmaakt voor een van de grote evenementen die de stad rijk is of een nationale feestdag, dan doet de Mangerie daar vrolijk aan mee. Met Moederdag, Kerstmis en zelfs carnaval ben je bij de Mangerie aan het juiste adres voor een passende maaltijd, van high tea’s tot friet met zuurvlees.

Begin dit jaar lanceerde de Mangerie, na het grote succes van de High Tea, de Men’s High Tea. Deze mannenvariant van de high tea is net als de reguliere variant gevuld met een breed scala aan lekkernijen. Waar de vrouwen genieten van een mix van zoete en hartige hapjes, draait het bij de mannen vooral om de hartige snacks als worst en kaas, een mini-burger en bitterballen. O, en uiteraard een glaasje bier!

Shop till you drop

De Mangerie is er voor iedereen, er is voor ieder wat wil. De Mangerie is een ontmoetingsplek voor de Maastrichtenaar, de plek om de dag te starten en eindigen voor hotelgasten en voor steeds meer toeristen de afsluiter van een dagje Maastricht. Terwijl ik vanmiddag langs de Maas richting de Sint Servaasbrug wandel, denk ik aan alle bezoekers van Maastricht die naar een dagje shoppen bij de Mangerie terecht zijn gekomen voor hun diner. Dat moet een mooie dag zijn geweest!

Maastricht Culinair
Het sfeerverhaal van de Mangerie is een Chapeau Content Creators productie in opdracht van Maastricht Culinair. De komende weken gaat Chapeau Magazine op pad om alle leden van Maastricht Culinair stuk voor stuk aan jullie voor te stellen.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.