Home > Culinair > De Kristalijn koppelt met nieuw ‘Cassina-zitje’ zitcomfort aan duurzaamheid

De Kristalijn koppelt met nieuw ‘Cassina-zitje’ zitcomfort aan duurzaamheid

Sterrenrestaurant De Kristalijn in Genk ontvangt zijn gasten vanaf nu in Dudet Envelope Cassina Chairs, stoelen van het luxueuze Italiaanse designmerk Cassina, die doen denken aan de designmeubels uit de jaren ’70.

Ze zijn ontworpen door de wereldberoemde Spaanse topdesignet Patricia Urquiola Hidalgo. Haar eigentijdse werk is zo oogstrelend én vernieuwend dat een aantal van haar creaties zijn opgenomen in de museumcollecties van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en Victoria & Albert (V&A) in Londen, het meest vooraanstaande museum op het gebied van toegepaste kunsten.

De componenten van de minifauteuil met zacht omhullende vormen zijn volledig recycleerbaar. Het ‘Cassina-zitje’ past daarmee naadloos in het principe van De Kristalijn zitcomfort te combineren met duurzaamheid en circulariteit. ,,We kiezen niet alleen voor dit design omdat het heel mooi is en fantastisch zitcomfort geeft, maar vooral ook omdat het een sterk onderliggend milieubewustzijn uitstraalt. Dat laatste past volledig in onze visie van maatschappelijk bewust ondernemen”, zegt eigenaar Jochen Leën. Met de keuze voor het opvallende ‘Cassina-zitje’ geeft zijn bedrijf een duidelijk statement af, vindt hij.

Chef Koen Somers is verheugd dat hij zijn gasten in het bijzondere meubilair van zijn keuken kan laten genieten. ,,De nieuwe stoel oogt bijzonder eenvoudig, is complexloos en straalt met zijn zachte rondingen rust en een comfortabel feelgoodgevoel uit, net zoals ons restaurant”, zegt hij.

Bij sommige mensen roept de speelse eenvoud en het ronde, innemende lijnenspel herinneringen op aan het werk van de in 1990 overleden grote pop art-kunstenaar Keith Haring. Het ingenieuze ontwerp van de Spaanse topdesigner Patricia Urquiola omvat slechts drie afzonderlijke gecapitonneerde elementen: een zitkussen en twee buizen die de poten, armleuningen en rugleuning van de stoel vloeiend vormen in een ononderbroken lijn.

Volgens interieurspecialist Peter Marres uit Lanaken beschikt de stoel over ‘speelse, bijna seksuele rondingen’. ,,Daarachter gaat het innoverend idee van circulariteit schuil waarbij men alle gebruikte elementen makkelijk van elkaar kan scheiden”, verduidelijkt hij.

Het ‘Cassina-zitje’ heeft als groot voordeel dat het metalen zitje gemakkelijk ontdaan kan worden van de kussens met schuimvulling. Die bestaat deels uit zogeheten BiOH polyols op basis van sojabonenolie, een duurzame grondstof die opnieuw kan worden gebruikt. Op die manier kunnen zowel de gebruikte metalen als de vulling een nieuw leven krijgen.

Ontwerpster Patricia Urquiola woont en werkt in Milaan. Behalve Cassina heeft zij ook heel veel andere  internationale topmerken als opdrachtgever. Cassina heeft als mythische meubelmerk de rechten van tal van meubelontwerpen, waaronder de beroemde stoel van Gerrit Rietveld uit 1918.

Wiemesmeerstraat 105, Genk (BE) – dekristalijn.be

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.