Home > Culinair > De Koppeling: streekgebonden en maatschappelijk

De Koppeling: streekgebonden en maatschappelijk

Auteur: Demy Janssen

Hotel-Restaurant de Koppeling ligt bovenop de Schweibergerweg, net voorbij buurtschap Schweiberg, nabij het Zuid-Limburgse Mechelen. De midden in het Heuvelland gelegen locatie biedt een uniek uitzicht over een omgeving waar wandelen, fietsen en culinair genieten centraal staan. En dat is dan ook meteen waarvoor je bij De Koppeling aan het juiste adres bent. De locatie en het unieke uitzicht maken De Koppeling een heuse hotspot voor wandelaars en fietsers.

Youri Keulers staat al sinds de opening, in de zomer van 2016, in de keuken. De chef-kok werkt dagelijks met veel passie aan de gerechten van zijn seizoens- en streekgebonden menukaart. Wie een bezoekje brengt aan het restaurant wordt dan ook elke keer weer verrast: geen enkel gerecht staat permanent op de kaart en kan zomaar plek maken voor iets nieuws. Geen verrassing zijn de producten waarmee gewerkt wordt. Gewerkt wordt hoofdzakelijk met producten uit de regio. Op de menukaart vind je onder andere Kuusj-varken uit Hilleshagen en vlees van Blanc Bleu Belge-runderen (‘Van het Pasveld’) van Slagerij Kusters in Margraten.

Wat veel voorbijgangers of bezoekers van De Koppeling niet weten is dat de zaak een maatschappelijke drijfveer heeft en daarmee alleen al een bijzonder verhaal te vertellen heeft. De Koppeling is namelijk een initiatief van de Heuvelland Zorg Groep. Op deze plek midden in de Zuid-Limburgse Heuvels wordt dagbesteding geboden aan jongvolwassenen met autisme.

Nu zullen veel mensen denken dat het voor jongeren met een beperking niet gemakkelijk is om te werken in een gastronomisch bedrijf waar doorgaans hoge eisen aan het personeel worden gesteld, maar volgens Youri Keulers is dit beeld onjuist. De jongeren die bij de Koppeling werken hebben allemaal hun eigen taken en draaien volledig mee binnen het bedrijf. ,,Autistische jongvolwassenen werken vaak juist veel preciezer dan mensen zonder een autistische beperking. Een tafel indekken bijvoorbeeld, hoef je hun maar een keer uit te leggen. Datzelfde geldt voor eigenlijk alles dat we hier doen. In het begin is het soms wat wennen, en moeten we passen en meten, maar dat is bij elke nieuwe arbeidskracht het geval.”

       

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu