Netwerken en genieten gaan hand in hand in de Chapeau Community. Dat werd dinsdag nogmaals bevestigd tijdens het traditionele kwartaaldiner. Vier keer per jaar strijkt een deel van het netwerk van Chapeau Magazine neer bij een restaurant in Belgisch of Nederlands Limburg. Deze keer bij Au Coin des Bons Enfants in Maastricht: toen die afspraak werd vastgelegd nog ‘gewoon’ een fine dining restaurant, inmiddels weer een sterrenzaak. Er werd genetwerkt, maar vooral genoten van de gerechten én van het verhaal van chef Timo Reichelt.
Ruim voor de start van kwartaaldiner meldden de eerste van in totaal vijfentwintig genodigden zich al bij het restaurant. Daar stond, in het zonnetje aan de voorzijde van het historische pand op de Ezelmarkt, de Baron Dauvergne Champagne Grand Cru Tour Eiffel gelukkig al op tijd klaar. Na een uitgebreid aperitief met drie luxe fingerfoods, verplaatste het gezelschap zich naar binnen waar ze verder in de watten werden gelegd.
Na een amuse van bluefin tonijn, toverde de keukenbrigade – die ondanks de gebruikelijke vrije dag in vol ornaat aanwezig was – nog vier gerechten op tafel. Te beginnen met twee signatuurgerechten van de chef: nougat van foie gras, en lijngevangen tarbot met smoky beurre blanc en basilicum. Als hoofdgerecht stond lamsrug uit het Heuvelland met daslook en groene asperge op het menu, gevolgd door een uitgebreid dessert met chocolade en koffie. Ook met de bijpassende wijnen werd flink uitgepakt; sommelier en mede-eigenaar Lino de Vrede was in verband met een wijnreis niet bij het evenement aanwezig, de maître van Au Coin Kevin Vondenhoff nam voor de gelegenheid de honeurs waar. Hij serveerde onder meer de Claude Chevalier Ladoix uit 2000.
Vlak voor en tijdens het diner nam Reichelt nog even de gelegenheid om zijn gasten toe te spreken. In alle enthousiasme verloor hij daarbij de tijd volledig uit het oog, al had leek niemand daar een probleem mee te hebben: het was muisstil toen de chef zijn gasten vertelde over zijn eerste baantje in de keuken van Im Schiffchen (*) in Düsseldorf toen hij nog maar vijftien jaar oud was. In die keuken ontstond zijn liefde voor het vak, de klassieke keuken én het ‘rode boekje’. Als sous-chef in keukens in binnen- en buitenland kookte hij jarenlang op sterrenniveau, de bekroning van zijn eigen werk afgelopen april was een jongensdroom die eindelijk uitkwam. Na zijn speeches waren de gasten het er unaniem over eens: deze chef is een en al passie en puurheid, dat hoor je in zijn verhaal en dat proef je in zijn gerechten. En dat inzicht maakte het vervolg van de avond alleen nog maar smaakvoller.