Home > Culinair > De Etalage toont culinair lef in Geleen

De Etalage toont culinair lef in Geleen

Geleen is de laatste jaren niet het oord waar de gastronomische bedevaartganger vanzelfsprekend aanbelandt. De ‘wereldstad’ van vroeger biedt tegenwoordig niet meer het kader en ‘de markt’ om dat te kunnen dragen. Toch is er nu een opvallend initiatief van twee jonge talenten die er wel degelijk op hoog niveau willen scoren.

Een ware metamorfose heeft het pand aan de Raadhuisstraat 11 in hartje Geleen ondergaan. Jarenlang was er de exclusieve herenmodezaak Cooijmans gevestigd. De herenkostuums in de etalage zijn nu vervangen door eettafels en stoelen, maar die presentatieruimten achter de grote ramen hebben wel tot de naam van het huidige restaurant geleid. Twee bevlogen jongelui durven het aan om hier een hopelijk succesvolle zaak te ontwikkelen. Matthijs Jansen komt van het gerenommeerde Château Neercanne en is een gastheer pur sang, Rick Cobben komt uit de keuken van tweesterren-chef Guido Braeken van restaurant Julemont.

Er wordt alvast lekker brood met een speciale boter geserveerd. We doen tijdens de doordeweekse lunch voorzichtig aan met drie gangen van de chef in combinatie met het aan te raden wijnarrangement. Te beginnen met de Dutch Yellow Tale, met abrikoos, sinaasappel, kafir, hamashi en sesam. Als een schilderijtje opgemaakt en bijzonder fris van smaak. Speels gewerkt met de citrusvruchten.

De hierbij geserveerde wijn is een verkwikkend frisse Italiaanse wijn uit Puglia van de verdeca-druif (Talo 2022) en dat blijkt een goede match. Het andere creatieve, vegetarische voorgerecht is pompoen met knolselderij in een schuimige saus met daaronder een krokante groentecurry. Voortreffelijk van smaak en fraai vormgegeven. Hierbij wordt een bijzonder romige en optimaal rijpe chardonnay in de meer Californische stijl uit de Languedoc geserveerd met de naam White Gorilla.

Als hoofdgerecht op het ene bord hert met pruimensaus, stoof van het hert dat ommanteld is met rode biet, een crème van pastinaak en een krokantje van aardappel. Het vlees is stevig, een echt vleesmes zou hier handig zijn geweest, de smaak is in ieder geval krachtig. De rode malbec uit de Languedoc is erg jong (2022) en ook aan de lauwe kant. Na een kleine ‘choc’ op ijs gaat dat ineens stukken beter.

De zwezerik, met smeltende spinazie, gekarameliseerde ui, omgeven door een goede beurre blanc saus, is superbe. Een overtuigende demonstratie van de talenten van de kok-createur. De begeleidende wijn is een zeer goede, ranke en smaakrijke pinot nero 2022 Alturis Venezia – Giulia; sappig-krokant en heerlijk vloeiend. Weer eens een voorbeeld van een zeer geslaagde wijn-spijscombinatie.

Het dessert is ook al gedurfd en voorzien van exotische smaakcontrasten. IJs van basilicum met perzik, amandel en chai, plus een crumble van pistache. Echt lekker en creatief.

De indrukwekkende dessertwijn komt uit Zuid-Afrika: Omstaan Wit Muskadel, gemaakt van de muscat de frontignan-druif en met vijftien procent alcohol bepaald niet onschuldig. Maar wat een heerlijke weelde. De wijn voelt zich honderd procent op zijn gemak bij dit contrastrijke en onderscheidende dessert.

‘s Middags is het nog rustig maar we begrijpen dat het ’s avonds vaak vol zit. De gasten komen zeker niet alleen uit Geleen, de reizende lekkerbekken hebben de zaak inmiddels ontdekt. Dat krijg je als je ‘in een etalage’ op hoog culinair niveau kookt voor aangename prijzen.

Menu’s en à la carte

Het aanbod overdag is verschillend van wat ’s avonds geboden wordt. Het menu van de chef – dat zowel ’s middags als ’s avonds mogelijk is kan voor drie gangen (€ 46,50), vier gangen (€ 52,50) en vijf gangen (€ 59,50). Met wijnarrangementen voor respectievelijk € 22,50, € 30 en € 37,50.

Daarnaast is er bij het diner een keuze uit gemiddeld vier gerechten bij elke gang op de à la carte. Bij de voorgerechten varieert dat van 14 tot 22 euro, bij de hoofdgerechten van 19 tot 29 euro en bij de desserts van 10,50 tot 16,50 euro. De lunchkaart is bescheidener, om de drempel laag te houden, vooral voor bewoners uit de buurt. Die kunnen er dan ook terecht voor een croque met parmaham, een garnalenkroket of een caesar salade voor toegankelijke prijzen. De wijnkaart is even beknopt als goed samengesteld. De prijzen zijn eerder schappelijk te noemen en de bij de menu’s goed doordachte wijnarrangementen zijn zeker aan te bevelen.

Raadhuisstraat 11, Geleen (NL) – etalagegeleen.nl

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.