Home > Culinair > De Crusty Boys: focaccia’s en cocktails met een twist

De Crusty Boys: focaccia’s en cocktails met een twist

Het begon een jaar geleden als een grap. Experimenteren met (zuurdesem)pizza’s en focaccia’s, gewoon omdat ze het leuk vonden. Inmiddels hebben de Crusty Boys, Laurens Ernes en Dejan Jovanovic, drie pizza-ovens en verkopen ze meer dan 100 focaccia’s per week. In samenwerking met buur Cocktailbar Twentytwo organiseren ze complete Sunday Brunches en Pizza-party’s.

Toen zijn leermeester chef-kok Gilbert von Berg in de keuken van Château Neercanne begon te experimenteren met het zelf maken van zuurdesembrood, sloeg Laurens Ernes zelf ook aan het experimenteren. Dat deed hij thuis, samen met zijn schoonbroer Dejan Jovanovic, op basis van wat Von Berg hem had geleerd.

,,We wilden een ambachtelijk product dat eigenlijk iedereen wel kent naar eigen hand zetten’’, licht Laurens toe. Zo begonnen ze met zuurdesempizzabodems. Laurens deelde daarvan foto’s op zijn eigen social media. Al snel merkte hij dat er interesse was in het product. ,,Maar we bakken thuis en om vanaf thuis afhaalpizzeria te gaan spelen, is niet ideaal.’’ Dus keken de twee naar een product dat in de basis dicht bij de pizza lag en dat ze makkelijk koud thuis konden brengen: focaccia’s.

Assortiment

De receptuur daarvan moest even gefinetuned worden, een experiment dat zonder twijfel een succes mag worden genoemd: de focaccia’s van de crusty boys zijn top. Een super knapperige bodem, luchtige binnenkant en vernieuwende smaakvolle, toppings.

Momenteel telt het assortiment van de Crusty Boys vier verschillende focaccia’s. Onder het motto ‘beter vier producten die alle vier super zijn dan tien producten die allemaal medium zijn’ ze onder meer een ‘classic boy’ met zongedroogde tomaatjes, rozemarijn, tijm, olijfolie en zeezout en de ‘yugo boy’ met ajvar, geroosterde paprika’s, knoflook, aardappel, olijfolie en zeezout.

Die laatste variant is geïnspireerd op de Servische keuken, want daar liggen de roots van Dejan. De yugo boy mag met recht een verrassende smaakbom worden genoemd.

Pizzalane

Ondanks het succes van de focaccia bleef er in Roermond – de thuishaven van de Crusy Boys – vraag naar de zuurdesempizza’s van de twee jonge ondernemers. Zo kwamen zij in contact met de buren aan het einde van de straat, Cocktailbar Twentytwo, die vaker evenementen organiseerde in samenwerking met lokale restaurants.

Gedurende de zomer organiseerden de twee partijen – ze delen een passie voor ‘vette’ producten van goede kwaliteit – elke zondag een ‘Pizza Sunday’. Gasten konden dan in de cocktailbar genieten van de zuurdesempizza’s van de boys en cocktails.

Toen de horeca dit jaar voor de tweede keer op slot moest, leek het ook even dat er een einde was gekomen aan de Pizza Sundays. ,,Maar wij zijn eigenwijs, we hebben gekeken naar wat wel mocht. Een aangezien afhalen wel mag, besloten we één keer per week – op zaterdag – de PIZZA LANE te organiseren, een afhaalservice voor cocktails, pizza’s, focaccia’s én tiramisú.”

Twentytwo

Cocktailbar Twentytwo opende in 2016 als speak-easy bar de deuren. Het was een groot succes, totdat ze met de ene na de andere tegenslag te maken kregen: in 2018 ontstond er door een defect in een frietenpan brand in de keuken. De zaak werd opgeknapt maar ging niet opnieuw open; een weer voor de heropening sloeg de bliksem in.

En toen kwam Covid-19 en moest de cocktailbar wéér dicht. Zo ontstond het idee voor de cocktailbox, een doos met alle ingrediënten voor een aantal cocktails, Inclusief complete videotutorials online. Het werd een succes: tijdens de eerste golf werden er veel boxen besteld, ook door mensen die de cocktailbar daarvoor nog niet kenden. Dat resulteerde uiteindelijk in een topzomer aan de Zwartbroekstraat 22 in Roermond.

Dit najaar werd de cocktailbox opnieuw geïntroduceerd. Momenteel telt het menu van Twentytwo twee verschillende cocktailboxen. Beide zijn gevuld met netjes gelabelde ingrediënten, een cocktailshaker, glazen en heldere toelichting (in bewegend beeld én tekst). Ingrediënten in de shaker, ijs erbij en shaken maar. Simpel, maar toch heel feestelijk en smakelijk. Ideaal voor een gezellige avond thuis.

Praktisch

De Crusty Boys duiken een keer per week – op dinsdag – de keuken in om focaccia’s te maken. Bestellingen kunnen tot zondag 17.00 uur geplaatst worden en kunnen worden opgehaald of worden in overleg thuisgebracht.

Voor het totaalpakket kies je voor Twenty-Two’s Sunday Brunchbox, inclusief cocktails en foccaccia’s en meer van de Crusty Boys en Twentytwo. Er zijn zelfs luister- en kijktips bijgeleverd. Op zondag vanaf 11.00 uur af te halen in Roermond. Het enige dat je zelf hoeft te doen is cocktails inschenken, eventueel de pizza-oven voorverwarmen en genieten.

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu