Home > Culinair > De Blauwe Dame houdt wel van gezelligheid

De Blauwe Dame houdt wel van gezelligheid

Kasteel Hoenbroek, een van de mooiste en best bewaarde kastelen van Nederland, biedt sinds tweeënhalve week onderdak aan De Blauwe Dame, een gloednieuw en stijlvol restaurant, waar je je thuis voelt, maar waar je wél heengaat om op een goed niveau en in een rustige ambiance te eten.

Het is precies waar Hoensbroek – het in gastronomisch opzicht niet al te best bedeelde deel van Parkstad – op zat te wachten. Dat blijkt onder meer uit de reacties van gasten die de eetgelegenheid inmiddels hebben bezocht, of van plan zijn om er binnen afzienbare tijd naartoe te gaan. ,,We hebben bewust gekozen voor deze locatie”, vertelt eigenaresse José Giesen. ,,Sterker nog: het was deze locatie of niets. Ik  komt zelf uit Hoensbroek en had hier in dit kasteel mijn eerste baantje. Nadat we onze zaak hadden verkocht – we hadden een vleesbedrijf in Heerlen – ben ik samen met mijn nieuwe partner (hij werkte al in de horeca) gaan praten met de stichting die dit kasteel beheert, én met Van Melick, die deze zaak tot voor kort uitbaatte. Na een traject van twee jaar is ‘dit’ eruit gekomen.”

‘Dit’, is een restaurant met 36 plaatsen, waar alles is vernieuwd en waar goed wordt gekookt. ,,De klassieke keuken, met een moderne twist”, zegt José Giesen, die zelf gastvrouw is. Haar partner, Richard Timmermans, is de chef-kok. ,,Hij houdt van pure smaken en traditionele bereidingen, zonder al te veel opsmuk. De gerechten worden opgediend op mooie borden en ook aan het glaswerk wordt alle aandacht besteed.”

De Blauwe Dame is strak en modern ingericht, maar sluit desondanks goed aan bij de klassieke entourage van het eeuwenoude kasteel. ,,We krijgen veel goede reacties”, zegt José Giesen. ,,Gasten die zeggen: we komen thuis als we hier binnen lopen. Mensen die wat ouder zijn hebben vaak speciale herinneringen aan deze plek. Sommige gasten zijn hier getrouwd. Anderen zijn hier als kind heel vaak geweest.”

De wijnkaart van de Blauwe Dame is samengesteld door René Tabbers, die tot voor kort werkzaam was als maître-sommelier in een tweesterrenrestaurant in Brabant. ,,Wie benieuwd is, moet maar eens komen proeven”, zegt José Giesen. ,,Bij het aperitief bieden we onze gasten bij wijze van amuse een paar mooie stukjes ham aan. Prachtige charcuterie uit België, Spanje en Italië. Deze hammen worden vers gesneden op een mooi uitgevoerde Berkel. Met een lekker glaasje Chardonnay en een fris glas Neubourg kan het genieten zo beginnen.”

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.