Home > Culinair > Daily Fresh Food:

Daily Fresh Food:

Op de koelvrachtwagens van Daily Fresh Food is de switch van het bedrijf goed te zien. Een nieuw fris en letterlijk zonnig logo. En dat in combinatie met zogeheten ‘visuals’ waarop vitaliteit en levensvreugde wordt uitgebeeld, zowel in de horeca als in de zorg. Want dat zijn de twee terreinen waarop het in Geleen gevestigde bedrijf volop actief is, in heel Zuid-Nederland en in delen van België.

‘Better food, better life’, zo luidt de nieuwe slogan van Daily Fresh Food. Aangevuld met de volzin: ‘Op weg naar een vitaler leven door lekker én gezond eten’.

Klinkt logisch allemaal, maar er zit een dieper verhaal achter. De beide directeuren Frans Hochstenbach en Marcel Dvilee hebben ruim een jaar de tijd genomen om goed te kijken wat er in de hele wereld op voedselgebied aan het gebeuren is. En daarbij hebben ze de combinatie gelegd met gezondheid. Dat heeft geleid tot nieuwe inzichten en uiteindelijk tot een herijking van de uitgangspunten van het bedrijf.

„Er komen steeds meer mensen bij, maar de voedselvoorziening houdt niet gelijke tred”, constateert Marcel Devilee. „Er is bovendien behoefte aan meer duurzaamheid, maar dat proces vordert nog niet voldoende. En de consument wil beter geïnformeerd worden over de ingrediënten in de voeding, waarvoor internationaal regels worden opgesteld. Bovendien komt daar nog bij dat in de zorg, zeker op nationaal niveau, er een trend is naar minder bejaardenhuizen en meer zorg thuis en ook meer zelfredzaamheid. Al die factoren samen hebben geleid tot een andere visie binnen ons bedrijf.”

Frans Hochstenbach licht die visie toe. „De medische zorg is duur, dus is er alleen al vanuit die constatering een wens om langer gezond en vitaal te blijven. Steeds meer komen medici tot de conclusie dat er een directe koppeling is met voeding. De medisch specialisten kregen voorheen vreemd genoeg nauwelijks kennis bijgebracht over de uitwerking van voedingstoffen. De focus lag duidelijk op genezing, minder op preventie. Je ziet dat beeld nu opschuiven richting preventie. En dan komt veel meer de nadruk te liggen op gezond voedsel. En dat wil zeggen: zo vers en natuurlijk mogelijk, met veel eiwitten, vitaminen en natuurlijke mineralen.”

Daily Fresh Food pakt het integraal aan. Er zijn speciaal hiervoor voedingsdeskundigen in dienst genomen. „Zij kijken naar de belangrijkste voedingsstoffen. En vervolgens gaan onze ervaren keukenchefs, die rechtstreeks uit de horeca komen, hiermee aan de slag om er echt lekkere gerechten van te maken. Want het moet én gezond zijn, en het moet smaken.”  Om nog meer onderscheidend in de markt te zijn, zoekt Daily Fresh Food de samenwerking met specialisten en partners. Zo is wetenschapper prof. Fred Brouns aan het bedrijf verbonden om de voedingswaarde  van de verschillende producten nog beter te kunnen definiëren en ook is er een samenwerking met zorgverzekeraar Achmea, waarbij preventie centraal staat. Cardioloog prof. Dr. Leonard Hofstra – bekend voor de Chapeau-lezers – werkt hier actief aan mee bij de ontwikkeling van gezonde voedingsmethoden.

En inmiddels is er ook een samenwerking gestart met de Zuyderland ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen en met het Academisch Ziekenhuis in Maastricht. „Interessant is te weten dat mensen voordat ze bepaalde operaties moeten ondergaan, een bepaalde basisconditie moeten hebben, wil de ingreep zo optimaal mogelijk aanslaan”, vertelt Devilee. „Dat leren we van de specialisten van deze ziekenhuizen. Voorheen werden dan bepaalde preparaten aan de patiënten gegeven ter voorbereiding, maar nu is er veel meer geloof in juist verse voedingsproducten om zo de patiënt sterker te maken. Dat geldt ook voor het tegengaan van verlies van spiermassa. Naast beweging speelt de juiste voeding met voldoende eiwitten hier een centrale rol. Dat zijn allemaal thema’s die wij integraal verwerken in onze keuken. En daarbij blijft centraal staan dat het ook nog moet smaken, daar helpt onze horeca-achtergrond goed bij.”

Daily Fresh Food liep al eerder voorop door de ontwikkeling van de zogeheten sous vide kooktechniek, waardoor een voorbereid gerecht langer vers blijft zonder dat het ingevroren hoeft te worden of moet worden volgestopt met allerlei toevoegingen voor een langere houdbaarheid. „Ook dat komt de smaak en het behoud van vitaminen en voedingsstoffen ten goede”, zegt Hochstenbach.

Daily Fresh Food voorziet vele restaurants en andere horecazaken, plus een groot aantal zorginstellingen van verse maaltijden, bereid in Geleen. Maar nieuwe ontwikkelingen staan al weer voor de deur, met name op het gebied van distributie als gevolg van een nieuwe vraag uit de markt. „Je merkt nu al dat er kleinere wooneenheden ontstaan voor bijvoorbeeld bejaarden. En waar toch een vraag is voor de levering van vers bereide maaltijden”, legt Devilee uit. „Dat betekent een meer verfijnde distributie. Dat doen we niet alleen met eigen wagens, maar nu ook met dochterbedrijf Vershuys. En we experimenteren al met Post.nl om op een verantwoorde wijze snel gerechten te bezorgen bij particulieren die maaltijden online kunnen bestellen. Want e-commerce is ook in onze branche niet meer weg te denken.”

Daily Fresh Food innoveert voortdurend om toonaangevend te blijven in de foodbusiness.

www.dailyfreshfood.nl
Tel 046-4235600 

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu