Home > Culinair > Coronacrisis noopt tot culinaire creativiteit

Coronacrisis noopt tot culinaire creativiteit

De voorzichtige heropening van de horeca – die als het goed is per 1 juni haar beslag krijgt – noopt Limburgse restauranthouders om een goed na te denken over hun bedrijfsformule. Hoewel met name sterrenzaken – en restaurants die daar in de buurt komen – in veel gevallen voldoende ruimte hebben om aan de criteria van de anderhalve meter-samenleving te kunnen voldoen, blijken veel chefs en hun teams de afgelopen maanden flink te nagedacht of dit niet een goed moment is om de zaken – eventueel gedeeltelijk – om te gooien.

Beluga Loves You heeft besloten om het restaurant de hele maand juni gesloten te houden. ,,Ons team bestaat uit dertig man, zelfs al laat ik ze allemaal in diensten werken dan kan ik maximaal twintig couverts draaien, dat is niet rendabel en bovendien niet gezellig voor de gasten”, zegt patron-cuisinier Servais Tielman van het Maastrichtse sterrenrestaurant. Hij en zijn team hebben daarom besloten zich de hele maand juni volledig te focussen op Beluga Serves You, de alternatieve bezorgdienst die ze tijdens de sluiting van horeca in het leven riepen. ,,En in de tussentijd werken we hard aan een mooi en vooral veilig plan voor de opening in juli.”

Een van de meest in het oog springende ontwikkelingen is de tijdelijke ‘verhuizing’ van tweesterrenrestaurant Sabero aan de Roerkade in Roermond naar Hotel Dux, twee panden verderop. Al is ‘verhuizing’ eigenlijk niet het goede woord: chef-kok Nico Boreas en zijn keukenteam bereiden de gerechten in hun eigen keuken. De formule –  waarmee gisteren is gestart – slaat aan. Hotelgasten – want alleen zij mogen van de service gebruikmaken – blijken ook onder de huidige omstandigheden graag 225 euro per persoon te willen betalen voor een nachtje Roermond, inclusief een zesgangendiner met alle erop en eraan, uit de keuken een van de beste koks van Nederland.

Het allerliefste zou Sabero met ingang van 1 juni weer opengaan, maar dat blijkt niet haalbaar, aldus Sonja Boreas. ,,In ons kleine restaurant kunnen we eenvoudigweg niet voldoen aan het anderhalve meter-criterium. Voorlopig blijven we in de maand juni nog bij Dux. Als de maatregel wordt opgeheven gaan we terug.”

Veel andere restaurants – en zelfs cafés – hebben de afgelopen tijd geprobeerd de schade te beperken door – net als Beluga Loves You – een afhaal- of bezorgservice op te zetten. Zo zijn Café Sjiek en Sofa Brasserie-Bar-Restaurant in Maastricht de afgelopen week begonnen met hun Sjieke Zoervlees-actie. Samen met Slagerij Kusters in Margraten bieden zij pakketten aan met daarin onder andere een kilo ‘sjiek’ Zuurvlees, een kilo friet en ‘sjieke’ mayonaise. Uiteraard wordt alle documentatie, waaronder een beknopte geschiedenis van het zuurvlees, mee verpakt. Pakketten kunnen worden besteld op de speciale webshop (www.notinthesupermarket.com), waar ook enkele andere bedrijven hun waar aanbieden.

Ook Maro Reuten en Petro Cools van restaurant Da Vinci in Maasbracht (*) zijn volop bezig hun webwinkel Margo-thuis.nl op alle mogelijke manieren onder de aandacht van hun gasten te brengen. Verkrijgbaar zijn onder meer verwenblikjes met marshmallows, blikjes kaviaar, Limburgse aspergesoep uit de keuken van Margo en bijzondere wijnen uit Petro’s Vinoteca.

René Brienen, van restaurant Brienen aan de Maas (*) in het Noord-Limburgse Well ziet eveneens kansen in de coronacrisis. Hij denkt een klein gaatje in de markt te vullen door gedeeltelijk buiten te koken zich te presenteren als een soort ‘McDrive’, maar dan met ‘afhaalgerechtjes op sterrenniveau’. Je kunt er zelfs komen met de boot.

Na ampel overleg heeft het team van Het Arresthuis besloten om op 20 mei de deuren van het hotel te openen. Vanaf 1 juni gaat ook het inpandige Damianz weer open. ,,Gedurende de hele maand juni zullen we voorrang geven aan de gasten van het hotel”, zegt chef-kok Jeroen van Gansewinkel. ,,Indien ze niet in het restaurant wensen te eten verzorgen we à la carte-roomservice, eventueel in de vorm van onze break out box (de naam van het take-away concept van Damianz). ,,Daarnaast blijven we in de maand juni onze break out box bereiden voor gasten van buiten. Nu doen we dat op zaterdag en zondag, maar met ingang van 1 juni op vrijdag en zaterdag. Gemiddeld bereiden we zo’n honderd vijftig boxen per weekend.”

Het Gerecht in Roermond breidt per 1 juni de openingstijden uit om op die manier meer couverts te kunnen draaien. Door gasten de mogelijkheid te geven gespreid te reserveren, hoopt het jonge bedrijf tot een behoorlijke omzet te kunnen draaie.

Aan reserveringen hebben ze bij NOVO new dining geen gebrek, maar vanaf 1 juni kunnen ook Rodny Welters en Jareau van den Heuvel slechts 24 couverts draaien. ,,Onze reserveringen liepen al erg door en om aan die 24 couverts per avond te komen, zien we ons helaas genoodzaakt de nodige reserveringen gaan af te zeggen. Iedereen die we nu, ondanks hun eerder gemaakte reserveringen, niet kunnen plaatsen, bieden we een NOVO box met het menu van die week, af te halen of bezorgd op de dag van reservering, aan.’’ Deze NOVO box werd tijdens de sluiting van de horeca drie maal, met Pasen en Koningsdag en dit weekend ook met moederdag, als alternatief aangeboden aan de gasten van NOVO en bestaat uit alle ingrediënten voor een NOVO-avondje thuis, waarbij 60 procent van het werk door Rodny en Jareau wordt verricht, en je thuis alleen nog de diverse onderdelen van de gerechten hoeft op te warmen.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.