Colaris, honderd jaar kwaliteitswijnen
Wijnhuis Colaris in Weert is een van de weinige Limburgse wijnhuizen die de tand des tijds met glorie hebben doorstaan. Sterker nog, dit jaar viert Colaris het honderdjarig jubileum en staat het in heel Nederland en sinds kort ook over de grens bekend als een leverancier van uitstekende wijnen tegen een prima prijs-kwaliteitverhouding.
Dokters, notarissen, pastoors, dat waren in de beginjaren de afnemers van Colaris. Die konden mooie wijnen waarderen, al dan niet in combinatie met een goede sigaar. Maar inmiddels is het wijngenot breed verspreid en is de klandizie van dit iconisch Weerts bedrijf sterk gegroeid. Veel is er in die honderd jaar veranderd, maar het basisprincipe is bij Colaris hetzelfde gebleven: kwaliteitswijnen voor de best mogelijke prijs. En ondanks de enorme toename van het aantal wijnkanalen, niet in het minst via internet, is dit historische huis alleen maar gegroeid. Sterker nog, juist door een kundig gebruik van de huidige communicatiekanalen weet Colaris steeds meer liefhebbers van de betere wijnen te bereiken. Het was Léon Colaris die in 1922 de wijnhandel startte in het centrum van Weert. In de jaren zestig nam schoonzoon Jacques van Pol de leiding over en bouwde het bedrijf verder uit door een aantal kwalitatieve wijndomeinen in vooral Frankrijk toe te voegen aan het assortiment. Van Pol gaf in 2006 het stokje over aan vinoloog Ruud Heuvelmans, die tot vandaag de dag het gezicht is van dit gerenommeerd wijnbedrijf. Al is er veel veranderd. „In 2006 gingen de aandelen over naar het grote wijnhuis Baarsma en nadien naar Gilde. Colaris werd zelfstandig onderdeel van een groter wijnbedrijf waartoe ook Wijnbeurs en Wijnvoordeel behoren”, zo vertelt Heuvelmans. „Colaris bedient hierbij het topsegment met enkel kwaliteitswijnen. Daarbij horen echte iconische wijnen die exclusief en kostbaar zijn, maar je vindt bij ons met name ook een uitstekend aanbod in het segment tussen de tien en 25 euro. We doen zeker nog veel met Frankrijk, daar komt nog altijd veertig tot vijftig procent van onze omzet vandaan. Maar we hebben intussen ook een groot aantal prachtige domeinen in veel andere landen zoals Italië, Spanje en Portugal, ook Duitsland en Oostenrijk, en zeker ook een aantal wereldwijnen, van Chili tot Nieuw-Zeeland.”
De afzetmarkt van Colaris beperkt zich niet meer alleen tot Nederland. Ook België wordt inmiddels beleverd en via Vivino, de bekende app die bij Colaris in het hele datasysteem is geïntegreerd, worden ook Frankrijk, Denemarken en Duitsland beleverd. „Door dit groeiend aantal lijnen was het ook nodig om meer wijnspecialisten in huis te krijgen voor zowel de inkoop als de verkoop. Met uitstekende proevers zoals Guus Benders, Steven Goossens, Clement van Dijk en John Schell hebben wij een aantal vakmensen erbij gekregen met elk hun eigen specialisatie qua landen. Daardoor breiden we ons netwerk van de betere wijnhuizen steeds meer uit, wat voor de klant natuurlijk heel interessant is.” Door de groei is de huidige vestiging aan de Franklinstraat in Weert te klein geworden om alle wijnen op te slaan. Daarom worden hier nu enkel de bewaarwijnen voor de klanten opgeslagen, plus de exclusieve wijnen. De rest wordt gedistribueerd vanuit Nijkerk, om een snelle bezorging te kunnen garanderen. „Vroeger waren de mensen er tevreden mee als de wijn twee weken na bestelling werd geleverd. Nu is dat binnen 48 uur, dat is in onze maatschappij de standaard geworden. Gelukkig kunnen we daaraan voldoen.” Colaris heeft altijd geïnvesteerd in kennis en kwaliteit. Jacques van Pol en Ruud Heuvelmans werden in het verleden al uitgeroepen tot ‘Wijnkoper van het Jaar’ en al jarenlang is Cees van Casteren, een van de drie Masters of Wine in Nederland, als adviseur aan het bedrijf verbonden. „Met hem proeven we om de paar weken tientallen wijnen. Wij hebben een naam hoog te houden, dus dat betekent dat we de jaargangen van onze vaste leveranciers goed moeten doorproeven en tegelijkertijd ook de wijnen van nieuwe wijndomeinen moeten beoordelen.”
Het jubileumjaar 2022 wordt vooral gebruikt voor speciale aanbiedingen aan de klanten. „We hebben ook een grote proeverij georganiseerd maar je kunt daar onmogelijk al die duizenden klanten voor uitnodigen uit heel het land. Dus we mikken vooral op wijnpakketten en domeinen voor extra aantrekkelijke prijzen, zodat op die manier de mensen met ons mee kunnen vieren.” Het bedrijf Colaris is zeer actief via de eigen website en social media, maar brengt ook een eigen brochure uit. „Er is nog een serieus deel van onze klandizie die dat echt waardeert”, vertelt Heuvelmans. „Wat dat betreft hechten we enerzijds aan onze tradities, maar anderzijds gaan we volop mee met de nieuwe vormen van communicatie. Wij zijn op alle vlakken klaar voor de toekomst.