Home > Culinair > Chocolatier Geert-Jan Heesterbeek over zijn merk la Fève en de samenwerking met de Maastricht Store

Chocolatier Geert-Jan Heesterbeek over zijn merk la Fève en de samenwerking met de Maastricht Store

In het Dinghuis in Maastricht opende onlangs de Maastricht Store, de vernieuwde brandstore van Maastricht Marketing met een breed assortiment unieke producten en cadeaus. Een groot deel van die artikelen is gemaakt door Maastrichtse makers. Een van hen is ambachtsman Geert-Jan Heesterbeek, oprichter en eigenaar van la Fève.

Hij mag dan van origine geen Maastrichtenaar zijn, voor Geert-Jan Heersterbeek is de Limburgse hoofdstad al lang zijn ‘thuis’. De Brabander belandde na de koksopleiding in de gerenommeerde keuken van de Maastrichtse sterrenchef Toine Hermsen, waar hij de kans kreeg zichzelf verder op te leiden tot patissier. Een kans die hij met beide handen aangreep. „Patisserie sprak me direct aan, omdat het zo’n creatief én precies werk is. Alles moet nauwkeurig, specifiek en gestructureerd. Dat past wel bij mij.’’

Met ruime ervaring bij sommige van ’s lands bekendste patissiers op zak – en de titel ‘Lekkerste Bonbon van Nederland 2009 – start Geert-Jan in 2010 zijn bedrijf la Fève – Frans voor de boon – op. In zijn productieruimte in de Beatrixhaven maakt hij bonbons, chocolade, patisserie en desserts voor een handjevol klanten. Om zijn klantenkring verder uit te breiden, schrijft de patissier in 2012 twintig haute cuisine-zaken in de regio aan. Tot zijn grote verbazing worden maar liefst achttien van die twintig zaken klant. En zo wordt zijn werkruimte in één klap te klein en komt hij opeens handjes te kort.

Fast forward naar 2024. In zijn atelier aan de Statensingel, creëert (en distribueert) Geert-Jan samen met vijf medewerkers zestig nieuwe producten per jaar. Op eigen initiatief of naar de smaak van zijn klanten. Waar hij begon met achttien klanten in het hogere gastronomische segment, bedienen Geert-Jan en zijn team vandaag de dag ruim 350 van de betere restaurants en hotels door heel Nederland en België.

De key van het succes van la Fève? „Ik ben superkritisch op mijn eigen product. De smaak moét kloppen, dat is het allerbelangrijkste. Krachtig maar wél mooi in balans; daar komt de ervaring als chef dan toch ook wel weer bij kijken.’’

Geert Jan experimenteert daarnaast maar al te graag met nieuwe, verrassende smaken. Drop, rode curry, pastinaak: je kunt het zo gek niet verzinnen of hij heeft er een bonbon van gemaakt. Dat maakt dat de patissier precies weet wat wel, en zeker ook wat níet kan. Genoeg aanleiding voor menig sterrenchef om juist la Fève zijn signatuur te laten vertalen naar een eigen bonbon.

Voor de samenwerking met de Maastricht Store ontwikkelde Geert-Jan een chocoladereep in de vorm van de Mestreechter Geis. Het iconische beeld dat het vrolijke en spirituele karakter van de Maastrichtenaar uitbeeldt, werd immers exact 60 jaar geleden onthuld op het pleintje bij de Stokstraat in Maastricht. Behalve de Mestreechter Geis-chocolade – in puur, melk en wit – zijn ook de sterrenbonbons van la Fève te koop in de Maastricht Store. Dit voorjaar komt er nog een bijzonder nieuw product aan. Wat dat gaat zijn, kan de chocolatier nog niet kwijt…

Nieuwsgierig? Bezoek de Maastricht Store, Klein Staat 1, in het hartje van Maastricht! Meer van Geert-Jan proeven? Hij nodigt je graag uit bij la Fève, in de zaak of via de webshop!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.