Home > Culinair > Chef & gerecht: Robin Berben van Café Sjiek

Chef & gerecht: Robin Berben van Café Sjiek

De afgelopen jaren deelde tal van Limburgse topchefs hun verhalen en recepten met Chapeau Magazine en haar lezers. De komende weken blikken we terug op een selectie van deze gerechten die, zeker nu de horeca gesloten is het proberen thuis waard zijn.

Kreeft

Fruits de Mer, zo had Robin Berben van Café Sjiek bedacht voor deze rubriek. Maar allengs dreef hij richting de kreeft, doorgaans het kroonstuk van zo’n schotel vol zeevruchten. Maar dan wel op z’n sjiekst, in dit geval zoals de keuken van het vermaarde Maastrichtse eetcafé deze serveert, mèt verse oesters erbij. Niet te ingewikkeld maar wel puur en lekker.

 

Kreeft met mayonaise

Ingrediënten kreeft (4 personen)
  • 2 kreeften circa 500 gram ofwel 4 kleinere kreeften (Canners) van circa 300 gram per stuk
Bereiding

Maak eerst circa 5 liter bouillon van water, twee wortelen, 2 prei, 5 stengels bleekselderij, 2 uien, 6 knoflookteentjes, 1 liter witte wijn. Breng alles eerst aan de kook en laat daarna nog een half uur trekken. Kreeften worden in ruim voldoende bouillon afgekookt.Voeg de kreeft(en) toe aan de kokende bouillon en zet het vuur zachter wanneer deze weer kookt. Gaartijd is ongeveer 8 minuten voor 500 gram. Na het afkoken de kreeft over de lengte door midden splijten en zowel het graanzakje als het darmkanaal verwijderen.Voor het serveren de scharen breken door er op te slaan met de botte kant van een keukenmes. Serveren met citroen, (citroen) mayonaise en lekker brood of frites.

Ingrediënten mayonaise
  • 4 eidooiers
  • 2 tl scherpe gladde mosterd
  • 2 tl azijn
  • 1 el lauw water
  • 5 gr fijn zout
  • 300 ml slaolie
Bereiding

Voeg de ingrediënten samen met een staafmixer waarbij u als laatste de olie toevoegt. Niet dik genoeg, beetje olie toevoegen en… altijd afproeven waarbij je naar smaak zout, mosterd of azijn toevoegt. Beetje citroensap erbij is wenselijk.

Sint Pieterstraat 13, Maastricht (NL) – cafesjiek.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu