Home > Culinair > Chasse Patate: nieuw wielerevenement voor het goede doel

Chasse Patate: nieuw wielerevenement voor het goede doel

Limburg heeft een nieuw wielerevenement voor het goede doel. De Chasse Patate, zoals de sponsortocht gedoopt is, wordt met ingang van dit jaar verreden op de eerste donderdag na het Preuvenemint, het bekende jaarlijkse eet- en drinkfestijn in Maastricht. De eerste editie valt op 31 augustus 2017.

Het parcours van de Chasse Patate volgt een gastronomische route dwars door het Zuid-Limburgse Heuvelland. De deelnemers, verdeeld over 24 bedrijventeams met elk vier wielrenners ondersteund door een captain, leggen de fietstour af in etappes. Bij elke stopplaats krijgen ze volop de gelegenheid te genieten van een culinair gerecht.

De naam Chasse Patate is afkomstig uit de wielersport. De term heeft betrekking op een situatie waarbij één renner (in een enkel geval zijn  het er meerdere) vanuit het peloton ontsnapt en richting kopgroep demarreert, maar halverwege blijft hangen in de achtervolging. De sportieve prestatie levert niets op, maar vergt desondanks een zware inspanning. Het Franse begrip être en chasse-patate (letterlijk: ‘op aardappeljacht zijn’) betekent dan ook zoveel als ‘een nutteloze inspanning leveren’.

Ook de meeste deelnemers aan de Limburgse Chasse Patate weten al op voorhand dat ze niet gaan winnen. Desondanks zetten ze de achtervolging in. Niet om als een van de eersten over de eindstreep te komen, maar om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Waarmee de op het eerste gezicht nutteloze inspanning wel degelijk ergens goed voor is. Om het extra leuk te houden jagen de renners niet op aardappels, maar op tongstrelende gerechten.

Het goede doel dat met het nieuwe wielerevenement wordt ondersteund, wordt later bekendgemaakt. Dan wordt ook bekend welke route de renners zullen afleggen. Zoals al blijkt uit het feit dat tijdens de tocht wordt ‘aangemeerd’ bij diverse gastronomische pleisterplaatsen, is de Chasse Patate niet alleen gericht op inspanning, maar vooral ook op ontspanning. Daarnaast staat het evenement in dienst van de promotie van Zuid-Limburg.

Het rennersveld wordt gevormd door teams van Accon, Enexis, Engie, Brand, Highlite International, Holland Casino, ING, Limbourg en Partners, Mecc, Medireva, Pinkpop, PWC, Rabobank, Rompelberg, TEFAF, Thuis en Partners, Vado Properties, Van der Valk, VDL Groep, Vebego, Volta Limburg en Zuidlease. Daarnaast zal een ploeg bekende Limburgers aan de meet verschijnen.

De organisatie van de Chasse Patate is in handen van Roy Packbier van The PEPr Company (het bedrijf is ook betrokken bij bekende wielerevenementen als de Amstel Gold Race en Volta Limburg Classic) en Chapeau. Brand Manager Xavier Cortenraedt neemt de marketing voor zijn rekening en regelt de locaties.

Dat het nieuwe initiatief een serieuze aangelegenheid is, valt ook op te maken uit de samenstelling van het bestuur. Het wordt gevormd door Frans Willem Cox ( Van der Valk), Freek Laeven (Brand Bier), Emile Savelkoul ( Thuis & Partners) en Daniel Gosler (ING). Deze laatste staat niet op de foto.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.