Cèsi; girlpower, verrassende smaakcombinaties en een uniek decor
Exact een half jaar geleden opende in het hartje van Hasselt Cèsi de deuren. Deze hippe bistro brengt behalve een rustgevend, futuristisch interieur een bijzonder smaakvolle samensmelting van de Franse cuisine en wereldse invloeden. Het resultaat van de samenkomst van onderneemster Fréderique Schoenmaeckers en chef Faty Khalis. Wij maken kennis.
Horecadroom
Het was de grote droom van Fréderique Schoenmaeckers om een horecagelegenheid te openen in Hasselt, de stad waar ze zich al jaren thuis voelt. Ondernemen stroomt haar door de aderen, zelf werkt ze al jaren in de gastvrijheidssector. „Een eigen horecazaak leek voor de hand te liggen. Ik had ideeën genoeg”, zegt de 26-jarige. “In eerste instantie dacht ik aan een rooftopconcept, maar dat bleek vergunningtechnisch wat ingewikkeld. Toen dit pand op mijn pad kwam, hoefde ik niet lang te twijfelen. Ik paste mijn concept aan en had eigenlijk alles om van start te kunnen … behalve een chef. Die moest niet-alledaags zijn, met een fusionkookstijl.’’ Via via komt Fréderique in contact met Faty Khalis. Dat blijkt direct een match made in heaven.

Culinaire religie
Centraal in de intieme bistro aan de Aldestraat in Hasselt staat de grote open keuken c.q. bar met daarachter de stralende chef. De afgelopen jaren reisde Faty Khalis als echtgenote van een Belgische diplomaat de hele wereld over. „Werken mocht ik niet, dus zocht ik andere manieren om mijn tijd te vullen. Daarbij stonden mijn passie voor koken en liefde voor culturen centraal. Zo leerde ik in mijn geboorteland Marokko meer over de Marokkaanse keuken. Ook in China, Colombia en Syrië dompelde ik mezelf onder in lokale cuisines.’’ Die verschillende keukens combineert Khalis sinds enkele jaren in haar eigen keuken met een klassiek Franse basis en Belgische invloeden. Meer fusion ga je bijna niet vinden.
Op de menukaart van Cèsi vinden we een ruime keuze voor lunch, borrel en diner. À la carte geserveerd, met de mogelijkheid om te delen, om zo veel mogelijk fusionsmaken te kunnen proeven. Vers bereid, zonder al te veel tierlantijntjes. Neem bijvoorbeeld een frisse oester asian style, of een ogenschijnlijk simpel maar tongstrelend gerecht met tonijnsashimi, ponzu, soja, sesamolie en zeewiersalade. Ook de amuse met ganzenlever en gekonfijte ui op millefeuille van aardappel is er een om de vingers bij af te likken. Maar: „Deze zou misschien beter zijn als je de millefeuille van aardappel zou frituren in plaats van bakken”, voegt de chef toe. „Maar hoeveel ik ook combineer in mijn keuken, frituren laat mijn culinaire religie niet toe!’’


Modern minimalistisch
Toch zijn het niet alleen de smaken uit de open keuken en de bijpassende wijnen en mixdranken die hier indruk maken. Het interieur van Cèsi is er eentje zoals geen ander. „Dat moest sereen zijn, maar tegelijkertijd écht knallen”, vertelt Fréderique. Om dat te bereiken, combineert ze een marmeren bar en marmeren tafels met comfortabele grijze stoelen, witte muren en knalblauw tapijt en dito zitjes. Modern minimalistisch met een luxe uitstraling. Met een ruime raampartij aan de voorzijde voor veel zonlicht en een achterwand van spiegels voor een ruim gevoel in de intieme bistro. Met in totaal genoeg plek voor 26 gasten binnen en bij mooi weer 26 gasten buiten.
Lekker eten, goed drinken, een heerlijke entourage en swingende muziek? C’est ici. Of, zoals Fréderique en Faty zeggen: Cèsi.Ad
Aldestraat 20, Hasselt (BE) – cesicuisine.be

