Home > Culinair > Café Sjiek voert zondagsrust in

Café Sjiek voert zondagsrust in

Dat een horecazaak niet meer elke dag open is, vindt tegenwoordig iedereen de normaalste zaak van de wereld. Maar dat Café Sjiek in Maastricht op de zondag gaat sluiten en ‘nog maar’ zes dagen open zal gaan, dat is opvallend nieuws. Want bij het oudste en bekendste eetcafé van Nederland kun je normaal áltijd terecht, mits je geduld hebt totdat je aan de beurt bent voor een plek aan tafel of bar.

„We gaan de zondagsrust invoeren”, verklaart patron Robin Berben zich nader. „Daar is tegenwoordig weinig meer van te merken met alle evenementen, koopzondag en andere activiteiten, maar heel vroeger was dat heel gebruikelijk. De maatschappij draaide dan op een versnelling lager. Mijn vrouw en ik beseffen dat we met name ons personeel die rust moeten gunnen. Zij hebben ook een sociaal leven. Hoewel de zondag met doorlopende service vanaf de lunch voor ons een uitstekende dag qua omzet was, hebben we toch besloten om uit oogpunt van goed werkgeverschap mee te gaan met de tijdsgeest en te zorgen voor een goede balans tussen werk en privé.”

Voor de gasten zal het even wennen zijn, maar Berben zegt dat hij alleen maar positieve reacties heeft gekregen, sinds ze deze week hun besluit hebben gedeeld op social media. „De mensen begrijpen dat de tijden zijn veranderd. En het is ook zo dat veel mensen op zondagavond sowieso liever thuis willen zijn na een enerverende week. Om zo op maandagochtend weer uitgerust aan de nieuwe week te beginnen.”

Het besluit heeft zeker ook te maken met het feit dat het als horecabedrijf moeilijker is geworden om personeel te vinden. „Dat speelt sinds corona, toen zijn veel mensen helaas uit het vak gestapt. En degenen die er nog altijd in werken en het ook fijn vinden vanwege de sfeer en het omgaan met de klanten, die willen ook wel wat meer grip op hun eigen agenda. De een wil een volle werkweek, de ander maar een beperkt aantal uren. Op een gegeven moment moet je je medewerkers daar in tegemoet komen. Het is niet meer genoeg om goed te betalen, de sociale voorwaarden zijn steeds belangrijker geworden.”

Voor Robin Berben zal het wel wennen zijn. „Eerlijk gezegd draai ik zelf al een tijd niet meer mee op de zondag, maar ik kan me van vroeger herinneren dat dit vaak – net als op de maandag – geweldige avonden waren met kleurrijk publiek, van kappers tot collega-horeca-ondernemers. Dan werd er volop gezongen in de zaak. Tegenwoordig is de sfeer op zondagmiddag – zeker op het terras in de zomer – ook nog heel uniek met hele families, maar je moet ergens een beslissing nemen. Dan moet je ook durven om een traditie van meer dan 40 jaar aan te passen. Even wennen, maar zes dagen is ook nog heel mooi.”

Sint Pieterstraat 13, Maastricht (NL) – cafesjiek.nl

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.