Home > Culinair > By Jove: smaakvolle whisky uit Haspengouw

By Jove: smaakvolle whisky uit Haspengouw

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

Wie Belgische whisky zegt, komt al snel uit bij Belgian Owl. Deze distilleerderij in Fexhe-le-haut-Clocher, niet ver van Tongeren in Haspengouw, wordt zelfs beschouwd als één van de beste in Europa. Zo kreeg Belgian Owl-whisky meermaals een eervolle vermelding in de Whisky Bible van Jim Murray  als ‘European Single Cask Whisky of the Year’, met een score van 96 procent.

Voor het eerst is een Belgian Single Malt whisky – gestookt in de authentieke distilleerketels van de met sloop bedreigde Caperdonich distillery uit het Schotse Rothes, en gerijpt in Bourbon vaten uit Heaven Hill Kentucky – nu doorlopend beschikbaar bij de gespecialiseerde slijter. Een aantal vaten liggen daarnaast al klaar in het warehouse. Ze worden gebruikt om op termijn een breed gamma aan andere whisky’s te ontwikkelen. Deze stap houdt ook het begin in van export naar de buurlanden van België , maar ook in Amerika en Azië.

 

De makers van Belgian Owl staan bekend als liefhebber van stripverhalen. De nieuw Single Malt die stoker Etienne Bouillon op de markt brengt heet By Jove!, niet geheel toevallig de bekende uitroep van het stripduo Blake and Mortimer (auteur Edgar P. Jacobs). Eén jaar lang heeft Bouillon onderhandeld met uitgeverij Lombard-Dargaud om de toestemming te krijgen vier elementen uit het iconische album ‘Het gele teken’ te gebruiken voor zijn nieuwe whisky ‘By Jove’, die nu al een collector’s item blijkt te zijn. De vier jaar oude single malt (46% Vol) is in totaal goed voor 12.000 genummerde flessen. Een exclusief en mythisch collectors item, waar niet alleen whiskyliefhebbers, maar ook stripfanaten een smaakvolle ervaring aan zullen hebben.  De whisky is onder meer verkrijgbaar bij Slijterij Bams op de Markt in Maastricht.

Info: www.belgianwhisky.com

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu