Culinair

‘Brut de Mer’: eerste wijn van de Nederlandse zeebodem

Het was begin dit jaar groot nieuws: twee Nederlandse wijnmakers kondigden aan ruim 850 flessen mousserende wijn te laten rijpen op een wel héél bijzondere plek. Geen wijnkelder, maar de bodem van de Oosterschelde. De wijnen, gedeeltelijk afkomstig van Wijndomein St. Martinus, zijn deze week opgedoken. Zaterdag wordt de wijn officieel gelanceerd.

Volgens Stan Beurskens van Wijndomein St. Martinus en de Zeeuwse wijnmaker André Vink is het zilte zeewater op zo’n 16 meter diepte ideaal voor de rijping van mousserende wijn. Hier is de temperatuur constant en er is geen licht en zuurstof. De lichte deining van het water zorgt er tevens voor dat de gist continu in beweging is, wat weer zorgt voor meer gelaagdheid en complexiteit in de wijn.

Terwijl de flessen minimaal een jaar in de zee hangen worden ze gevonden door zeepokken, kalkkokerwormen en zakpijpen. Die hechten zich aan de flessen en laten een unieke groei achter op de fles. Geen rijpingsproces is vergelijkbaar met die in de zee. „We zijn trots dat het ons gelukt is dit voor het eerst in Nederland succesvol uit te voeren met steun van de provincie Zeeland’’, zegt Stan Beurskens.

Het eindproduct draagt de naam Brut de Mer en is een samenwerking tussen Neeltje Jans Mosselen, Wijndomein En Passant in Zeeland en Wijndomein St. Martinus.

Een enkeling heeft het genoegen al mogen smaken een slokje Brut de Mer te proeven. Zaterdag 29 juni om 13.00 uur wordt de mousserende wijn officieel gelanceerd aan boord van een boot op de Oosterschelde. Vanaf dan is Brut de Mer ook te koop voor particulieren.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Culinair

,

Wijndomein St. Martinus

Gerelateerd nieuws