Home > Culinair > Brandsøn’s seafood bar: het hele jaar door genieten van plateaux fruits de mer

Brandsøn’s seafood bar: het hele jaar door genieten van plateaux fruits de mer

Over het algemeen is een plateau fruits de mer iets dat ik voornamelijk bestel in de zomermaanden. Omdat je vruchten uit de zee in mijn romantische gedachte het best nuttigt aan diezelfde zee, onder het genot van een goed glas rosé of een fijne champagne, en met een zonnetje op je gezicht. Daarnaast zijn er in mijn thuisstadmaar weinig plekken waar je bij de borrel of tijdens het diner een bord vol zeevruchten bestelt. Dus blijven de zomervakanties aan de Côte d’Azur over.

Tot nu in ieder geval. Sinds kort heeft Brandsøn in Maastricht een seafood bar. Het hele jaar door verse zeevruchten. Los of in de vorm van een zeer rijkelijk gevuld plateau fruits de mer te bestellen. Om lunch of diner mee te beginnen, of voor bij de borrel. Ik ga vandaag voor de borrel, al zullen we er uiteindelijk achter komen dat dit plateau voldoet als volwaardig diner…

De introductie van Brandsøn’s seafood bar is onderdeel van een reeks veranderingen die in gang werd gezet met de introductie van de ‘nieuwe’ chef-kok van de zaak. Met komst van de gerenommeerde Maastrichtse chefkok George Taselaar achter de pannen bij Brandsøn, ging de kaart van de zaak begin 2023 aardig op de schop. Taselaar nam een internationale keukenbrigade mee en introduceerde samen met hen een kaart waarop de geliefde klassieke smaken van de chef en de internationale invloeden van zijn team samenkomen.

Zeevruchten waren altijd al een onderdeel van de Brandsøn-keuken, die aanvankelijk een licht Scandinavische invloed had. Oesters staan er al sinds dag één, inmiddels vijf jaar geleden, op de kaart. Taselaar introduceerde begin dit jaar kreeft, zijn Spaanse sous pulpo. Dat bleek een dermate groot succes dat Roel Rutten, oprichter en eigenaar van de zaak, besloot de seafood-selectie uit te breiden. Die vinden we aantrekkelijk uitgesteld in het bar-gedeelte voor in de zaak. Op deze plek kunnen gasten hun zeevruchten zelf uitkiezen en kan het barpersoneel de verse schaal- en schelpdieren makkelijk en vlug uitserveren – daar is in de keuken namelijk te weinig plek voor.

Voor het plateau fruits de mer, dat wij vanavond geserveerd krijgen, komt louter de halve kreeft uit de knusse keuken achter in de zaak. Die wordt daar vakkundig bereid door de chef en komt super mals en smaakvol op tafel. Naast de kreeft bestaat het plateau fruits de mer uit vier langoustines, Noordzeekrab, vier fines claires oesters, scheermessen, vier gamba’s, grijze garnaaltjes en mosselen. Allemaal kraakvers uit Zeeuwse wateren en puur geserveerd, met rouille, aioli en wat robuust brood met olijfolie erbij.

Het plateau kost 79 euro, en dat is het zeker waard. Het plateau is dermate rijk gevuld dat je er uren van kunt genieten, en zo vullend is dat wij niet meer toekomen aan de kalfszwezerik met béarnaise saus en de ‘arroz negro’ paella die we nog op het oog hadden.

Hoewel ik me helemaal kan voorstellen hoe goed het plateau fruits de mer smaakt in het zonnetje op het terras van Brandsøn, met uitzicht op de Maastrichtse ‘mer’, kan ik na vanavond wel concluderen dat zo’n plateau ook in de koudere maanden heerlijk smaakt. En daar hoef ik vanaf heden dus niet meer voor naar de Côte d’Azur, maar naar het einde van de straat.

Het Bat 2, Maastricht (NL) – brandsonmaastricht

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.